2024. április 24., szerda

Šešelj orrba vágással fenyegette meg képviselőtársait

Tegnap a szerbiai parlament a napirenden szereplő pénzügyi törvényekre benyújtott módosítási indítványok egyenkénti megtárgyalásával folytatta a múlt héten megkezdett ülést, amely ezúttal is az ellenzék elégedetlenségével kezdődött. Hangot adtak gyanújuknak, hogy a hatalmi koalíció képviselői szándékosan hátráltatják a parlament munkáját azzal, hogy a sok módosítási indítvánnyal elhúzzák a rendelkezésre álló időt, hogy másik törvényről már nem tudnak vitát indítani.

A képviselők előtt szerepel a revíziós törvény, az adóeljárásról szóló törvény, a devizában való üzletelésről szóló törvény, de döntést hoznak majd a könyvelésről, a jövedéki adóról (akcízáról) vagy a szerencsejátékokról szóló törvényről is. Ugyanakkor napirenden van a Kostolac szélpark megépítéséhez szükséges állami garancia megadása, valamint a Niš–Dimitrovgrad vasút pénzügyi szerződésének megerősítése is.

Az ülést azonban több téma megemlítésére is kihasználták, mindenekelőtt a Szerb Radikális Párt képviselői kritizálták a kormányt, miszerint az állam támogatással serkenti a külföldi beruházókat, holott azt az összeget hasznosabban is elkölthetné. Vita indult Koszovó függetlenségének az elismerése és az oroszországi szankciók bevezetése kapcsán is, amit Nebojša Stefanović belügyminiszter cáfolt, mondván, erre soha nem kerül sor.

Vojislav Šešeljnek, az SZRP elnökének hágai ítélete sem maradhatott szó nélkül. Šešelj azzal fenyegette meg képviselőtársait, hogy orrba vágja azt, aki hágai bűnösnek meri nevezni.