2024. március 28., csütörtök

Lehangoló statisztika

Noha több törvény is szavatolja a család biztonságát, továbbra is számos nő és gyermek esik áldozatul bántalmazásnak

Az elmúlt néhány napban ismét több feleséggyilkosságtól és a családon belüli erőszakkal összefüggésbe hozható gaztettől volt hangos a szerbiai sajtó. Szombaton a belgrádi Ostružnicán egy 55 éves férfi lelőtte 59 éves élettársát, majd fejbe lőtte magát. A bűncselekmény az áldozat idős édesanyjának és nőtestvérének a szeme láttára történt. A férfi állítólag az említett két nőre is rálőtt, de célt tévesztett. Sajtóértesülések szerint engedély nélkül tartotta a bűncselekmény elkövetéséhez használt lőfegyvert. Az ismerősök és a szomszédok elmondása szerint az elkövető korábban is bántalmazta áldozatát.

Ma a délelőtti órákban Kúlán egy nő és egy férfi holttestére bukkantak egy házban, mellettük egy pisztoly hevert a padlón. Sajtóértesülések szerint szintén családon belüli erőszak történt: a 61 éves férfi először az 50 éves nővel végzett, majd magával. A férfi és a nő vezetékneve nem ugyanaz volt.

Nem járt ugyan az áldozat halálával, mégis, a legnagyobb közfelháborodást keltő bűncselekmény a Nataša Bekvalac újvidéki származású énekesnő ellen elkövetett volt. Az eddigi értesülések szerint Bekvalacot szombatra virradó éjszaka közös lakásukban a férje, Luka Lazukić bántalmazta. A férfi állítólag ököllel ütötte a nőt, majd hajánál fogva húzta végig a lakáson. A sajtó tudni véli, hogy a gyanúsított több ütést mért a közös gyermeküknek két hónappal ezelőtt császármetszéssel életet adó nő sebére. Bekvalac állítólag könnyebb testi sérüléseket szenvedett. Utóbbi bűncselekménnyel kapcsolatban jelenleg annyit tudni, hogy az ügyészség javaslatára az ügyben eljáró bíró elrendelte: a gyanúsított 30 napig nem közelítheti meg áldozatát és szintén 30 napig nem térhet vissza közös otthonukba.

Az elmúlt években szomorú statisztikák töltötték meg a hazai sajtó hasábjait: 2016-ban 33 nő és 4 gyermek halálát okozta családon belüli erőszak, tavaly pedig 29 nő és 2 gyermek életét oltotta ki. A család és a házasság intézményét, illetve az ezekben a közösségekben élő személyek testi és lelki épségét, illetve életét több jogszabály is védi. Egyebek mellett a családi törvény, a büntető törvénykönyv, valamint a családon belüli erőszak megakadályozásáról szóló törvény. Utóbbi jogszabály alkalmazása tavaly június 1-jén kezdődött meg. A jogszabály rendelkezéseinek értelmében miután az áldozat jelenti a rendőrségnek az ellene irányuló erőszakos cselekményt, a kockázatfelmérést követően a rendőrség a következő nyolc órában fogva tarthatja a rendőrállomáson a gyanúsítottat, és ha jónak látja, elrendelheti, hogy a gyanúsított a következő 48 órában nem térhet vissza a közös otthonba, és nem közelítheti meg áldozatát. Ez idő alatt a rendőrség köteles az összes összegyűjtött bizonyítékot átadni az illetékes ügyészségnek, s annak a következő 24 órában döntenie kell arról, hogy javasolja-e az illetékes bíróságnak az előbb említett intézkedés 30 napig tartó elrendelését. Amennyiben a bíróság 30 napos hatállyal elrendeli, hogy a gyanúsított nem közelítheti meg áldozatát és nem térhet vissza a közös otthonba, ő viszont ezt megteszi, szabálysértést követ el, amelynek okán az illetékes szabálysértési bíróság – szintén sürgősségi eljárásban – 60 napig tartó letöltendő fegyházra ítélheti.

A büntető törvénykönyv különleges része két fejezetben is taglalja a családon belüli erőszakot, illetve az azzal összefüggésbe hozható más bűncselekményt. Tizenharmadik fejezetében, amelyben az életellenes bűncselekményeket szabályozza, a büntető törvénykönyv 114. szakasza (minősített emberölés) első bekezdésének 10. pontja kimondja: legalább tíz évig terjedő elzárással, illetve harminctól negyven évig terjedő fegyházzal büntethető az, aki meggyilkolta a családtagját, előtte pedig bántalmazta is áldozatát.

Tizenkilencedik fejezetében a büntető törvénykönyv a család és a házasság elleni bűncselekményeket szabályozza. A jogszabály összesen tíz különböző bűncselekményt ismer ezen a területen, ezek egyike a családon belüli erőszak. A 194. szakasz értelmében három hónaptól három évig terjedő elzárással büntethető az, aki bántalmazta a családtagját. Ha a bántalmazás során az elkövető fegyvert vagy bármi más, a testi épség, illetve az egészség veszélyeztetésére alkalmas eszközt alkalmazott, a bíróság hat hónaptól öt évig terjedő elzárással büntetheti. Ha a bántalmazásnak súlyos testi sértés a következménye, vagy az áldozat kiskorú személy, a lehetséges büntetés két év és tíz év közötti börtönbüntetés között alakulhat, ha pedig a bántalmazás az áldozat halálával jár, a bíróság háromtól tizenöt évig terjedő fegyházzal büntetheti az elkövetőt.

A büntető törvénykönyv által felsorolt négy büntetésforma közül a biztonsági intézkedések csoportjában is megtalálhatjuk azt, amelyet kiegészítő szankcióként gyakran alkalmaznak a családon belüli erőszak elkövetőivel szemben. Ez a sértett megközelítésének és a vele való kommunikációnak a megtiltása, amelyet a bíróság hat hónaptól három évig terjedő időtartamra rendelhet el.