2024. április 25., csütörtök

Todorić: Đinđićtyel beszéltem meg a Frikom megvételét

Ivica Todorić, az Agrokor alapítója az N1-nek adott interjúban kijelentette, hogy annak idején Zoran Đinđić egykori kormányfővel állapodott meg arról, hogy megveszi a Frikomot, és hogy a Mercator megvásárlása előtt 400 millió eurós beruházást valósított meg Szerbiában.

Todorić Londonban nyilatkozott, ahol a bíróság várhatóan április 20-án dönt a Horvátországnak való kiadatásáról gazdasági visszaélések miatt.

„Amikor meg akartam vásárolni az első szerbiai gyárat, felkerestem az illetékes minisztert, ő elnevette magát, és azt kérdezte: bolond ön? Miből gondolja, hogy egy horvátnak lehetővé tesszük itt és ilyen körülmények között a beruházást?” – mesélte Todorić. Azután négy hónap elteltével felhívta egy szerbiai miniszter.

„Azzal keresett meg, hogy voltam én már nála és beruházást kínáltam, hát eljönnék-e most Đinđić kormányfőhöz egy beszélgetésre. Igennel válaszoltam, s kaptam egy időpontot. El is mentem Đinđićhez, ott volt a miniszter is, 45 percig beszélgettünk. Elmondtam, hogy pályázni szerettem volna a Frikom részvényeire, és megértem, hogy számukra ez politikailag nem egyszerű dolog. Megkérdeztem a miniszterelnököt, megengedi-e, hogy ajánlatot tegyek, aztán, ha nem lesz jó az ajánlat, többet egy szót sem szólok. A kormányfő ekkor a miniszterhez fordult, s azt mondta: ha Todorićé lesz a legjobb ajánlat, akkor ő vegye meg” – részletezte Todorić, s megjegyezte: nem volt egyszerű az akkori körülmények között regionális ipart teremteni.