2024. április 20., szombat

Tisztább Zentáért

Idén is lesznek környezetszépítő akciók – Legtöbb pénz a regionális hulladéktárolóra kell

Az idei környezetvédelmi pénzalap programjáról, a zajszennyezés mérésének a finanszírozásáról, valamint a regionális hulladéktároló Zenta községre eső várható kiadásairól döntött a községi képviselő-testület a legutóbbi ülésén. A környezetvédelemre szánt eszközök felhasználásáról Lőrinc Király Líviát, a környezetvédelmi osztály szakmunkatársát kérdeztük meg, hogy milyen és mekkora kiadásaik voltak tavaly, és mennyi pénz áll rendelkezésre az idei környezetvédelmi programok finanszírozására.

A szelektív hulladékgyűjtés még nem működik zökkenőmentesen, Fotó: Gergely József

A szelektív hulladékgyűjtés még nem működik zökkenőmentesen, Fotó: Gergely József

– Tavaly a környezetvédelmi alapból a regionális hulladéktárolóra ment el a legtöbb pénz, nagyobb tétel volt még a zaj- és a levegőszennyezés mérése, folytattuk a korábban megkezdett Tisztább Zentáért és ökotáska-akciót, ezek több éve már nagyon népszerűek a lakosság körében, és az idén is megszervezzük. Az akciók kiválóan alkalmasak a környezetvédelem népszerűsítésére. Már sokan vannak azok, akik nem az egyszer használatos, nehezen lebomló szemetet adó nejlonzacskókat használják, hanem a többször használatos ökotáskákat, amiket a nejlonzacskókért cserébe adunk. Itt a tavasz, hamarosan megszervezzük a Tisztább Zentáért akciót, amely már évek óta folyik, és több mint száz részvevője szokott lenni. A civil szervezetek is segítenek a város tisztításában. Az iskolák és magánvállalkozók szintén hozzájárulnak az akció sikeréhez. A lakosság köréből is sokan részt vesznek a tavaszi nagytakarításban, a városunk szépítésében – mondta Lőrinc Király Lívia, majd így folytatta:

– A regionális hulladéktároló megnyitása és funkcióba helyezése már szinte napok kérdése. Az idei programunkban zöldszigetek kialakítása és a szelektív hulladékgyűjtésre szolgáló szemeteskukák vásárlása jelent nagyobb kiadási tételt. A zöldszigetek lehetővé teszik a lakosságnak, hogy az újrahasznosítható hulladékot különböző színű konténerekben helyezzék el, és ezzel hozzájáruljanak az elsődleges hulladékválogatáshoz. Vannak még községünk területén eltávolításra váró radioaktív villámhárítók, ezek leszerelését is elvégezzük az idén. A zaj- és levegőszennyezés mérésére minden évben jelentős összeget költünk. A regionális hulladéktároló megnyitását a kivitelezés csúszása miatt többször is elhalasztották. A községi költségvetésbe tavaly 14,4 millió dinár folyt be, valamint 6 millió maradt az előző évből, összesen tehát tavaly megközelítőleg 21 millió dinár állt a rendelkezésünkre. A regionális hulladéktárolóra 12 millió dinár ment el, a kötelező zaj- és levegőszennyezés mérésére és egyéb célokra összesen több mint 16,5 millió dinárt költöttünk. A tavalyi bevételből 4,2 milliót hoztunk át 2018-ra. Nem lehetett ugyanis előre tudni, mennyi pénz folyik be, elkezd-e működni a regionális tároló, és mennyit kell még erre a célra fordítani. Tartalékoltunk pénzt, majdnem kétmillió dinárt a Thurzó Lajos Általános Iskola ablakainak a cseréjére is, de ennek a költségeit más forrásokból fedezi az iskola – foglalta össze a környezetvédelmi kiadásokat Lőrinc Király Lívia.