2024. március 29., péntek
PETŐFI SÁNDOR MAGYAR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Szavalóverseny, teadélután és nyelvművelő est

Ma, április 14-én tartják meg a XI. Petőfi Sándor Szavalóversenyt. Az általános iskolák alsó tagozatait (elsőtől negyedik osztály) 11 órára, a felső tagozatokat (ötödiktől nyolcadik osztály) és a középiskolásokat 14 órára várják.

Vasárnap, április 15-én Teadélután lesz a Központban. Mindenkit szeretettel várnak 17 órára, a talpalávalót a Classic Band biztosítja. Az eseményt nyereményjátékkal teszik izgalmasabbá. A belépő 250 dinár.
Kedden, április 17-én 17 órai kezdettel a Darányitelepi Társalgóban bemutatkozik a Kossa János MNYEOK. Az egyesület anyanyelvünk szeretetét, az olvasás örömét népszerűsíti. Dr. Csáky S. Piroska beszél majd a régi, a Jugoszláviai Magyar Nyelvművelő Egyesületről, amelynek egyik alapító tagja volt, Keck Zsigmonddal együtt. (A JMNYE jogutódja volt a VMNYE.) A hozzá fűződő emlékeit is felidézi. Tóth Bátori Erzsébet a történetet a Belvárosi Társaskörre emlékezve folytatja majd, és a nyelvművelők közreműködésével létrehozott asztaltársasági programokról is szól. Dióhéjba foglalja a VMNYE jogutódjaként megalakult Kossa János MNYEOK-kal kapcsolatos tudnivalókat. Miklós Csongor a nyelvről, édesanyanyelvünkről, a nyelvművelésről, a lektori találkozókról, eddigi programjaikról beszél. Stanyó Tóth Gizella Keck Zsigmondnak/Kossa Jánosnak, lapunk első főszerkesztőjének, a JMNYE egyik alapító tagjának, első elnökének tevékenységét méltatja majd. A szervezők szeretnék bemutatni az Újvidéki Televízió kisfilmjét Keck
Zsigmondról. Törőcsik Rozália felolvas majd néhány részletet Kossa János/Kettős idegenségben c. válogatott nyelvművelő írásaiból. Fésűs Marika alkalmi dallal kezdi és zárja a MNYEOK-t népszerűsítő bemutatkozót. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak kedden délután.