2024. március 29., péntek
KÉZILABDA – FÉRFI EB, 2020

Szerbek a horvátokkal, magyarok az oroszokkal

A hármas rendezésű Eb mottója: „Álmodj ma, győzz holnap, jegyezd meg mindenkorra”

Csütörtökön a norvégiai Trondheimben kisorsolták a 2020-as férfi kézilabda-Európa-bajnokság selejtezőjének csoportbeosztását, amely során sem Szerbiát, sem Magyarországot nem a legkönnyebb kvartettbe sorolták. Az Eb-t egyébként Svédország, Ausztria és Norvégia közösen rendezi január 10. és 26. között Göteborgban, Malmőben, Stockholmban, Grazban, Bécsben és Trondheimben, s ez az Eb lesz az első 24 csapatos ilyen megmérettetés. Az Európa-bajnokságra tehát a három rendező ország és a címvédő Spanyolország már biztosította a vízumot, a megmaradt helyeket pedig a csoportban első és második helyezett csapatok töltik ki, valamint a négy legjobb harmadik, akiknek a csoportban előbb végzett csapatok ellen elért eredményét veszik alapul.

Ennek fényében szinte elképzelhetetlen, hogy a szerbek és a magyarok ne jussanak ki a kontinensviadalra, hiszen a 2. csoportban a szláv duó (Horvátország és Szerbia) mellett Svájc és Belgium van, a 7. csoportban pedig Ljubomir Vranješ legényei Oroszországot kapták az első kalapból, a harmadikból pedig az időnként kellemetlen Szlovákiát és a gyengécske Olaszországot. A magyar válogatott az oroszokkal legutóbb 2016 januárjában, a lengyelországi Európa-bajnokságon találkozott, és 27:26-ra kikapott. A szlovákokkal 2016 decemberében játszott legutóbb a csapat, és az érdi felkészülési tornán 35:26-ra nyert.

– Nem lehetünk elégedetlenek a sorsolással, azt hiszem, a jelenlegi erőviszonyokat tekintve az első-második helyért lehetünk harcban, így igen jó esélye van a válogatottnak a kijutásra – nyilatkozta a magyar szövetség honlapján Vranješ.

Ami még érdekesség a sorsolás kapcsán, az az, hogy részben irányított volt, mert a közelmúltban történt incidens miatt az EHF olyan döntést hozott, hogy a jövőben sem selejtezőkben, sem pedig főtornán nem találkozhat Szerbia és Koszovó semmilyen korosztályú csapata.

1. csoport: Németország, Lengyelország, Izrael, Koszovó. 2. csoport: Horvátország, Szerbia, Svájc, Belgium. 3. csoport: Macedónia, Izland, Törökország, Görögország. 4. csoport: Szlovénia, Hollandia, Lettország, Észtország. 5. csoport: Fehéroroszország, Csehország, Bosznia, Finnország. 6. csoport: Franciaország, Portugália, Litvánia, Románia. 7. csoport: Magyarország, Oroszország, Szlovákia, Olaszország. 8. csoport: Dánia, Montenegró, Ukrajna, Feröer szigetek.

Az első két fordulót 2018. október 24–28. között bonyolítják le, a 3-4. fordulót 2019. április 10–14. között, az 5. és 6. forduló időpontja pedig 2019. június 12–16. A döntő meccseket a 20 000 néző befogadására képes stockholmi Tele2 Arénában rendezik meg.