2024. március 28., csütörtök

Megtartották a 29. KNV-t Temerinben

Huszonkilencedik alkalommal rendezték meg a Középiskolások Népművészeti Vetélkedőjét, a KNV-t. A tehetséges fiatal népzenészek összesen 22 versenyszámot mutattak be a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület színháztermében. Vajdaság szinte minden területéről érkeztek fiatalok. Egyebek mellett a szólóének, a szólótánc, néptánc- és énekcsoportok, az énekszólisták, a hangszerszólisták és hangszeres kisegyüttesek kategóriájában mérhették össze tudásukat.

A zsűrinek nem volt egyszerű dolga a díjak kiosztásánál. Szabó Árpád, a zsűri tagja szerint az idei mezőny legerősebb kategóriája a táncosok voltak.

– A táncosok mellett a hangszeresek is erős mezőnyt alkottak, de mindössze két zenekar és egy tánccsoport volt a résztvevők között. Összességében az idén is jó volt a színvonal, nehéz volt a díjazottak kiválasztása. A kis különbségek, árnyalatok a fellépők előadása között nagy feladat elé állította a zsűrit – magyarázta Szabó Árpád.

Oláh Tamás és Virág Kiss Anita, a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének szervezői elmondták, a KMV-nek már a kezdetektől fogva nagyon fontos hivatása az, hogy összefogja azokat a fiatalokat, akik bármilyen művészeti ággal foglalkoznak.

– Az, hogy immár 29 éve meg tudjuk mozgatni a népművészet ápolóit és hogy a fiatalok tömegesen itt vannak Temerinben, ez egy nagyon fontos eleme annak, hogy minden művészeti ág kedvelője megtalálhatja a helyét ebben a nagy egészben, ami a Középiskolások Művészeti Vetélkedője – mesélte Oláh Tamás.

Virág Kiss Anita szerint nem véletlen, hogy idén kevesebb résztvevője volt a KNV-nek.

– 22 műsorszám vetélkedett meg idén, ami az előző évekhez képest kevesebb. Nyilván ehhez hozzájárult az, hogy most zajlik a Vajdasági Amatőr Színjátszók Találkozója Kikindán és a hétvégén lesz a budapesti táncház találkozó is. Ez egy szerencsétlen helyzet, mert nagyon sok minden történik egyszerre. A jövőben igyekszünk majd odafigyelni, hogy ilyen ne forduljon elő – hangsúlyozta Virág Kiss Anita, a KMV szervezője.

Csizmadia Anna, Brasnyó Antal és a Fokos zenekar

Csizmadia Anna, Brasnyó Antal és a Fokos zenekar

A táncosok kíséretében az óbecsei Fokos zenekar segített, akik a zsűri döntéshozatala alatt Csizmadia Anna és Brasnyó Antal közreműködésével szórakoztatták a közönséget. A műsorban Csizmadia Anna 2017 novemberében megjelent lemezéről és a Fokos zenekar repertoárjából hallhattak összeállítást a jelenlévők. Csizmadia Anna évekkel ezelőtt még versenyzőként állt a KNV zsűrije előtt, ez alkalommal azonban díszvendégként volt jelen.

– Borzasztóan jó érzés itt lenni, én nagyon szerettem KNV-s lenni. Olyan emberekkel találkozhattam itt, akikkel máshol nem. Most visszajönni, tíz év múltán, itt koncertet adni az első szólólemezem anyagából, felemelő érzés. Számomra ez a nap ünnep volt – hangsúlyozta Csizmadia Anna.

Az előadók produkcióit Rontó Márta, Resócki Roland és Szabó Árpád értékelte. A díjazottak:

HANGSZERES KISEGYÜTTES

II. díj

Pergető tamburazenekar (Ada), Vadvirág hagyományápoló kör, Ada

III. díj

Duhaj banda (Szabadka), Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Talentum, Szabadka

HANGSZERSZÓLÓ

I.díj

Ördög Lóránt (Kisorosz), Április 7-e Egészségügyi Iskola, Nagybecskerek, Torontál Magyar Oktatási Művelődési és Ifjúsági Központ

II. díj

Kiss Sebestyén (Szenttamás), Április 7-e Egészségügyi Iskola, Nagybecskerek

III.díj

Szajler Adrián (Temerin), Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, Temerin

ÉNEKSZÓLÓ

I.díj

Dudás Nikolett, Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Kishegyes

II.díj

Szabó Anett, Szabadkai Zeneiskola

III.díj

Dudás Kata, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya

ÉNEKEGYÜTTES

I.díj

Kótyomfitty énekcsoport, Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Kishegyes

NÉPTÁNCSZÓLÓ

I.díj

Fekecs Andrea – Tari Ádám, Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület Gézengúz táncegyüttesének tagjai

II.díj

Kiss Vidor, Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, Óbecse

III.díj

Éter Máté, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya

NÉPTÁNCCSOPORT

I.díj

Kiscimbora táncegyüttes, Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, Óbecse