2024. március 28., csütörtök

Milo Đukanović nyerte meg a montenegrói elnökválasztást

Az előzetes eredmények szerint Milo Đukanović már az elnökválasztás vasárnapi első fordulójában megszerezte a szavazatok több mint ötven százalékát, és ezzel megnyerte a voksolást.

A Đukanović vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) már be is jelentette, hogy Montenegró új köztársasági elnöke Milo  Đukanović lett. Miloš Nikolić, a DPS képviselője újságíróknak azt mondta,  Đukanović nagy és történelmi győzelmet aratott egy olyan választási versenyben, amelyben "egyedül volt mindenki ellen".
Az országos választási bizottság még nem közölt előzetes adatokat, ám két megfigyelőközpont felmérése szerint sem kell második fordulót tartani, Đukanovićra ugyanis már az első fordulóban a szavazópolgárok 53-54 százaléka szavazott, míg a legfőbb riválisának tartott, párton kívüli Mladen Bojanić a voksok 33 százalékát szerezte meg.
Bojanić esti sajtótájékoztatóján közölte: nem fog gratulálni Đukanovićnak. Megköszönte ugyanakkor a támogatást, és leszögezte: nem adja fel a harcot, megmutatkozott, hogy szükség van az általa képviselt elvekre, ezért tovább fog küzdeni azért, hogy "felszabadítsa Montenegrót  Đukanović diktatúrája alól".
A nem hivatalos adatok szerint a végleges részvételi arány 64 százalékos volt, míg a választási bizottság által közölt adatok alapján este fél nyolcig a szavazópolgárok 61,6 százaléka voksolt.
Az elnöki tisztségért hét jelölt indult. Filip Vujanović leköszönő államfő mandátuma május 20-án jár le, Milo Đukanović ezt követően veheti át tőle az elnöki posztot. A politikus korábban 27 évig vezette már a kis, Adria-parti országot hat mandátumban miniszterelnökként, egyszer pedig köztársasági elnökként.
A voksolás rámutatott arra, hogy mennyire elkötelezett Montenegró az euroatlanti integráció mellett. Đukanović a kampánya során azt ígérte, vezetésével az eddigi irányvonal folytatódik, vagyis az ország Brüsszellel ápol majd szoros viszonyt, és nem melegíti fel a kapcsolatot Moszkvával.
Milo Đukanović volt az, aki 2006-ban függetlenítette Montenegrót Szerbiától, később pedig a Nyugat felé fordult, szakított Oroszországgal, valamint elindította az európai uniós és NATO-csatlakozási tárgyalásokat, amelyek eredményeként Podgorica már a 35 fejezetből 30-at megnyitott Brüsszellel a csatlakozási tárgyalások során, és várhatóan 2025-re az EU teljes jogú tagjává válik. A NATO-nak már tavaly tagjává vált a kis balkáni ország. A többi jelölt az EU-val fenntartott kapcsolat lazítását, és az Oroszországgal való viszony megerősítését ígérte.