2024. április 20., szombat

Megkezdődött a szavazatok átadása az egyéni választókerületi választási bizottsági elnököknek

Lezárt urna  a magyarországi képviselő-választáson, Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Lezárt urna a magyarországi képviselő-választáson, Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Megkezdődött ma reggel a külképviseleteken leadott és átjelentkezéssel szavazók összegyűjtött szavazatainak átadása az egyéni választókerületi választási irodák részére a magyar Nemzeti Választási Irodában (NVI).

A múlt vasárnapi voksoláson lehetőség volt arra, hogy a választópolgár, aki nem a lakóhelyén tartózkodott, egy másik magyarországi településen adhassa le voksát. Mivel az átjelentkezéssel szavazók is a saját lakóhelyük szerinti képviselőkre szavaztak, ezeket a voksokat el kell juttatni a választók lakóhelye szerinti választókerület meghatározott szavazókörébe. Ehhez előbb azokat az NVI-hez szállították hétfőn, és a 106 egyéni választókerület szerint csoportosították.

Ugyancsak lehetőség volt arra, hogy a nem Magyarország területén tartózkodó választók a 118 külképviselet egyikén adják leszavazatukat, szintén a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire. Ezeket a voksokat szerda estig Magyarországra szállították, és az NVI csütörtök délutántól válogatta szét, ugyancsak egyéni választókerületek szerint.