2024. április 25., csütörtök

Aleksandar Vučić: Nem kell beleavatkozni

Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić a szíriai helyzetről azt nyilatkozta, ,,nem könnyű egy mondatba foglalni mindent”.

Vučić az RTS-nek elmondta: ,, mi számszerűen egy kis ország vagyunk, és nem kell részt vennünk a nagyhatalmak játékában”.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország közös, Szíria elleni éjszakai támadását követően Vučić azt mondta, néhány dolog a felszínre került: ‒ Először is bebizonyosodott, hogy számunkra a katonai függetlenség az egyetlen olyan politikai út, ami járható. Katonai semlegességünk politikája pedig azt jelenti, tudjuk helyünket a világban, s mivel számszerűen kis ország vagyunk, mindenkivel beszélő, partneri és baráti viszonyt kell kialakítani, és kerülni az ilyen forgatókönyvet a régióban – hangsúlyozta a szerb elnök. Hozzátette, az idősebbek még jól emlékeznek az 1999-es légicsapásokra.

Másodsorban, olyan világban élünk, amelyet különböző konfliktusok és érdekek táplálnak, ahol a katonai és rendőri érdekek miatt számos ,,forró pontot” lehet létrehozni. A világ jelenlegi helyzete a II. világháború előtti hangulatot idézi, bár számomra inkább az első világháború előttire emlékeztet. De ez nem jelenti azt, hogy az megismétlődik – mondta Vučić. Harmadsorban Szerbia elnöke a béke és a stabilitás jelentőségét emelte ki: ‒ Kiderült, fontos számunkra, hogy megértsük: a béke és stabilitás nem mindig elérhető, ugyanis egyetlen háborús nap visszadobhat bennünket az időben. Ezért az ilyen helyzetekben nagyon fontos óvatosságot és nyugalmat mutatni – mondta.