2024. április 25., csütörtök

Másfél évszázada óvja értékeinket

Kezdetét vette Kúlán a Népkör nagy jubileuma kapcsán szervezett hétvégi rendezvénysorozat
Fiatal néptáncosok fellépései is tarkították a Népkör jubileumi színházi rendezvényét (Fotó: Ótos András)

Fiatal néptáncosok fellépései is tarkították a Népkör jubileumi színházi rendezvényét (Fotó: Ótos András)

Van okuk ünnepelni a kúlai magyaroknak, művelődési életük gócpontja, a Népkör Magyar Művelődési Központ, Vajdaság legrégebbi kulturális egyesülete ugyanis fennállásának másfél évszázadát ünnepli. A háromnapos hétvégi jubileumi program pénteken a Szent György katolikus templomban érseki szentmisével kezdődött, amelyet Bábel Balázs kalocsai érsek celebrált. A szentmise után az ünneplők megtekinthették a városi kiállításteremben a Népkör MMK fotódokumentációját és a szakcsoportok által készített kézimunkákat és kézműves termékeket. A színültig megtelt színházteremben ünnepi díszülést tartottak, melyet követően a kúlai és testvérvárosi, kalocsai tánccsoportok emelték az est fényét, mely táncházzal, kötetlen beszélgetéssel, vacsorával fejeződött be.

Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes magyar államtitkár a rendezvényen köszönetet mondott a vajdasági magyaroknak azért, hogy hozzájárultak az április 8-ai történelmi sikerhez, a nemzeti kormány újbóli győzelméhez. A Népkör, mint fogalmazott, őrző-védő tevékenységet folytatott az elmúlt 150 év folyamán, őrizte mindazt, ami értékeinket, művelődési életünket, múltunkat és hagyományainkat jeleníti meg. Példaértékűnek nevezte a kúlaiak kitartását, akik a legnehezebb időkben sem adták fel a reményt, akkor is harcoltak, amikor könnyebb lett volna feladni a reményt.

Pásztor István is köszöntötte az ünneplő közönséget (Fotó: Ótos András)

Pásztor István is köszöntötte az ünneplő közönséget (Fotó: Ótos András)

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kellemes emléket idézett fel, mint mondta, teljesült a tíz évvel ezelőtt megfogalmazott kívánság, 2008-ban ugyanis a 140 éves Népkört köszöntötték, s azt szerették volna, hogy tíz év elteltével is valamennyien jelen legyenek az újabb, még jelentősebb ünnepségen. Emlékeztetett, hogy a feljegyzések szerint Mari néni kávézójában jött létre voltaképpen ez az egyesület, ami nem elhanyagolható tény, hiszen arról szól, hogy az elszántság mögött életerő és vidámság is volt, s véleményének adott hangot, hogy ez tartotta meg 150 éven keresztül a Népkört. A központ története lényegében a vajdasági magyar közösség 150 évének története, állapította meg, kiolvasható a Népkör feljegyzéseiből mindaz, ami velünk történt. Köszönetet mondott a közösségnek nyújtott folyamatos magyarországi támogatásért, s arról beszélt, hogy nem lehetünk reményvesztettek. Furcsa időket élünk ma, de a Népkör alapítási ideje nehezebb időszaknak számított, s ha ezeket túl tudtuk élni, ma sincs okunk arra, hogy ne legyünk bizakodók, fogalmazott. Pozitívumként említette, hogy a következő négy évben is nemzetben gondolkodó lesz a magyar kormány, ez is bizakodásra ad okot, azokat pedig, akik szét akarják zilálni a közösséget, arra kérte, ne bántsák, ha segíteni nem tudnak vagy akarnak.

MÁSODIK OTTHONUNK

Valka Károly alpolgármester tekint vissza a Népkör 150 évére (Fotó: Ótos András)

Valka Károly alpolgármester tekint vissza a Népkör 150 évére (Fotó: Ótos András)

Valka Károly kúlai alpolgármester és a Népkör alelnöke elmondta, a második otthonukat jelenti a kúlaiaknak a Népkör, meggyőződését fejezte ki, hogy az alapító plébános most büszkén tekint le odafentről a 150. évfordulón az egybegyűltekre. Az értékek megőrzését nevezte a kulturális egyesület legfontosabb feladatának. Beszédében visszatekintett a központ megalakulása óta eltelt hosszú időszakra. Nebojša Kuzmanović tartományi művelődési és tájékoztatási titkárhelyettes kiemelt fontosságú tényként könyvelte el felszólalásában, hogy Vajdaság területén létezik egy egyesület, amely már a másfél évszázados jubileumát ünnepli. Kötelezettséggel ruházza ez fel a tartományi szerveket, mondta, törődniük kell az efféle szervezetekkel.

SZÍNES HÉTVÉGI PROGRAM

Az ünnepségen jelen voltak a VMSZ köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati tisztségviselői, képviselői, Magyarország politikai és kulturális életének képviselői, a Szabadkai Főkonzulátus tisztségviselői, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség tagjai, a CMH-iroda és a Prosperitati Alapítvány tisztségviselői, Kalocsa és Balatonkenese küldöttségének tagjai.

1868. február 2-án, az akkor többségiben magyarlakta Kúla település plébánosa, Szakácsy Sándor kezdeményezésére alakult meg a Népkör, amely ma a Népkör Magyar Művelődési Központ nevet viseli, és fennállásának 150 éves jubileumát ünnepli a hétvégén, április 13-ától, péntektől, 15-éig, vasárnapig. A Népkör MMK jelenleg 150 aktív tagot számlál, három különböző korcsoportú néptánccsoportja van. A TiniActors gyermekszínjátszó csoport is aktív, de több kórus is fellép hazai és külföldi megmérettetéseken: a Bartók Béla Dalárda, a Bartók Béla Kamarakórus, a Cantiléna Női Kórus és az Árvácska Vegyes Népdalkör. Irodalmi szakkör, gyermek és felnőtt kézimunkaszakkör is tevékenykedik a központban, amelynek hatezer kötet állományú könyvtára is van.

Ma, szombaton, könyvbemutatóval és kórustalálkozóval, énekkarok fellépésével, valamint fiatal zenészek műsorával folytatódik az ünnepség, verbászi, balatonkenesei és kalocsai vendégei is lesznek a rendezvényeknek. Vasárnap este az Újvidéki Színház társulata lép színpadra a Kovácsok című előadással, előtte díszülést tartanak, okleveleket adnak át.