2024. április 24., szerda

Ötéves a Lajka

A zentai állatvédő egyesület születésnapja alkalmából ma este retró bulit rendeznek a sportszövetség épületében

Gerald Durrell brit zoológus és író mondta egyszer, hogy az állatok nagy, jogfosztott, néma többség, amely csak a mi segítségünkkel maradhat fenn. Zentán és környékén ezt az elengedhetetlen segítséget és a felelős állattartás népszerűsítését a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete végzi.

Az öt évvel ezelőtt megalakult szervezet aktivistái a felelős állattartás népszerűsítését tűzték ki céljukként, ami akkor is, és talán még most is eléggé gyermekcipőben jár vidékünkön. Az állatok, legfőképp a házi kedvencek tartási körülményeinek javítására helyezték a hangsúlyt. Emellett az állatorvosi ellátás fontosságára is fölhívják a figyelmet. Az állatvédők fölemelték szavukat a házi kedvencek felelőtlen tartása és bántalmazása ellen, és az oltalmukba vett kutyák örökbefogadását is népszerűsítették. Talán ez utóbbi akciójukkal értek el legnagyobb sikert.

A lajkások ezenkívül a házi kedvencek ivartalanításának és a kutyák chipezésének a fontosságát is folyamatosan hangsúlyozzák, de véleményük szerint ez ügyben nem igazán jártak sikerrel. Márpedig a chip nélküli ebeket szinte lehetetlen megtalálni, az elcsatangolt és chippel rendelkező kutyák megtalálásának az esélyei viszont jóval nagyobbak – jegyezte meg Lengyel Zsófia, a Lajka aktivistája. Ezt az akciójukat az önkormányzat is fölkarolta.

A zentai állatvédők legnagyobb álmát, egy minden feltételnek eleget tévő állatmenhely létrehozását azonban nem sikerült megvalósítaniuk, így a felelőtlen gazdák által elhagyott állatok elhelyezését ad hoc igyekeznek megoldani, s erre a célra két állandó helyszínt alakítottak ki. Ezekben viszont nem mindig adottak a megfelelő körülmények, ugyanakkor gyakran megesik, hogy helyszűke miatt a lajkások is képtelenek befogadni a magukra hagyott házi kedvenceket. Ilyenkor a közösségi oldalakon kérnek segítséget a zentai polgároktól.

Az elmúlt öt évben több állatbántalmazásos esettel is szembesültek az állatbarátok. Zsófia szerint minden bizonnyal ezeknek az eseteknek csak töredéke jut a tudomásukra. Ha mégis értesítik őket, akkor feljelentést tesznek a rendőrségen, s ha kellő bizonyítékot találnak, akkor az ügyészséghez továbbítják ezeket.

Az elmúlt években egy nagyon súlyos esetre sikerült fényt deríteni, amikor is az egyik városrészben szisztematikus volt a kutyák leölése, amelyeknek a tetemei elő is kerültek, szemtanúk is akadtak, akiknek segítségével lefülelték az elkövetőt, és börtönbüntetésre ítélték.

Beszélgetőtársunk elmondta, hogy továbbra is számos felelőtlenséggel találkoznak, megalakulásuk óta mégis történtek előrelépések is. A zentaiak legalább tisztában vannak az ivartalanítás és a chipezés fogalmával, és az örökbefogadás intézményét is megismerték. Legnagyobb örömet mégis az szerez, hogy a kutyás foglalkozásoknak köszönhetően a legfiatalabbak hívják föl szüleik figyelmét a felelős állattartás fontosságára. Nagy sikerként könyvelhető el a Lajka nemrég kezdeményezett és most is folyamatban lévő kutyasétáltatási akciója, amelyen hétről hétre egyre több zentai vesz részt.

A Lajka hírneve az ország határain túlra is elterjedt, aminek köszönhetően egy németországi támogatóval fölvették a kapcsolatot. Az adai Pongó állatvédő egyesület egyik támogatóján keresztül ismerkedtek meg a lajkások Helmut Müllerrel, aki az egyesület által gondozott házi kedvencek számára gyűjt szükséges dolgokat, s ezeket évente kétszer Zentára is szállítja.

Az állatvédő szervezet ma, pénteken a sportszövetség épületében (egykori néphadseregotthon) ünnepli ötödik születésnapját. A szerb, magyar és angol retró zenét a népszerű zentai lemezlovas, DJ Rose, a hangosítást és a hangtechnikát pedig Morvai Balázs biztosítja, ezzel is támogatva az egyesületet. Belépőt nem kell fizetni, de az általuk gondozott házi kedvenceknek szánt adományokat szívesen fogadják.