2024. április 25., csütörtök

Kedvező hitelek

A Tartományi Fejlesztési Alap pályázatairól tartottak ismertetőt Topolyán

Kis- és közepes vállalkozások, bejegyzett mezőgazdasági termelők, jogi személyek pályázhatnak Vajdaság Autonóm Tartomány Fejlesztési Alapjánál.

Fotó: Tóth Péter

Fotó: Tóth Péter

Jelenleg több pályázat áll nyitva, melyek hosszú- és rövidlejáratú kölcsönöket biztosítanak fejlesztésekre, felszerelésre és földvásárlásra, valamint a rövid lejáratú kölcsönök forgóeszközök készpénzhitelére is igényelhetőek. Olga Radun, az alap munkatársa Topolyán ismertette a részleteket. Pályázatot írtak ki hosszú lejáratú hitelek odaítélésére tartós forgóeszközök beszerzésére, illetve rövid lejáratú hitelek odaítélésére forgóeszközök beszerzésére. Szintén megjelent pályázat a turizmus fejlesztésére szolgáló hosszú lejáratú hitelek odaítélésére. Emellett mezőgazdasági beruházásokra szolgáló hosszú lejáratú hitelek is igényelhetőek az IPARD program keretében, valamint hosszú lejáratú mezőgazdasági hitelek, hosszú lejáratú hitelek mezőgazdasági földterületek vásárlására, rövid lejáratú hitelek mezőgazdasági forgóeszközök beszerzésére, mezőgazdasági gépek beszerzésére szolgáló hosszú lejáratú hitelek, valamint rövidlejáratú hiteleszközök igényelhetőek az EU és a bilaterális adományozók részéről társfinanszírozott projekt megvalósításának előfinanszírozása címén. A Tartományi Fejlesztési Alap pályázataira azok a vállalkozók és termelők jelentkezhetnek, akiknek nincs tartozása az alap, illetve a tartomány felé, és bejegyzett gazdaságuk vagy legálisan működő vállalkozásuk van, valamint legalább két zárszámadással rendelkeznek már. A pályázati kiírások pontos feltételei elolvashatóak és az űrlapok is letölthetőek a www.rfapv.rs honlapról. A kamatlábak a hitel fajtájától, a garancia típusától, valamint az adott község besorolásától függően 1–3 százalék között alakulhatnak. A fejletlen községekben, mint pl. Kishegyes esetében ezek a kamatlábak alacsonyabbak egy százalékponttal. Azokra a hitelekre, amelyeket biztosítással vesznek fel, egyszázalékos a kamatláb azon hitelek esetében, melyeket jelzálogra kötnek a kamatláb három helyett két százalék.

A bemutatón jelen volt Ivanics Zoltán, a községi tanács infrastruktúraügyekkel megbízott tagja, aki elmondta, hogy az alap megkeresésére az önkormányzat a termelők érdekvédelmi szervezeteivel közösen szervezte meg a bemutatót. Márton Zoltán bácskossuthfalvi mezőgazdasági termelő a rádióban hallotta, hogy az alap képviselői Topolyán tartanak ismertetőt. Szarvasmarha- és kecsketenyésztéssel foglalkozik a családi gazdaságán. A kecsketenyésztést korábban kezdte, jelenleg a hangsúlyt inkább a szarvasmarha-tenyésztésre fektetné. Most valamivel jobbak a felvásárlási árak, növekvőben van a kereslet a hízómarhák iránt. Országunk az utóbbi időben több országgal, közöttük Törökországgal és Kínával is olyan szerződéses megállapodást kötött, mely alapján kedvező feltételek mellett szállíthatunk marhahúst és hízó marhát is ezekbe az országokba. Ennek a kedvező hatásai már érezhetőek Márton Zoltán szerint is, aki szeretne új objektumokat létesíteni, illetve felszerelést vásárolna. Azért jött el Topolyára az alap ismertetőjére, hogy a kedvezőnek mondott hitelek feltételeiről tájékozódjon.