2024. április 24., szerda

Kinőttük a várost

Sok a jármű, kevés a parkolóhely

A parkolóhelyek szempontjából a város kinőtte önmagát. Munkanapokon a déli órákban a város központjában csak több üresjárat után lehet leparkolni, míg a városháza környékén ez gyakran lehetetlen. Szabadkán 54 600 bejegyzett járműből 44 000 személyautó, a városban pedig mindössze 2999 parkolóhely áll a polgárok rendelkezésére. Milorad Slijepčevićtyel, a Parking Kommunális Közvállalat igazgatójával a parkolási rendszerről és a jövőbeni parkolásra vonatkozó újdonságokról beszélgettünk.

A városházánál a szigeten ritkán akad szabad parkoló  (Fotó: Gergely Árpád)

A városházánál a szigeten ritkán akad szabad parkoló (Fotó: Gergely Árpád)

– Fontos a kommunális rend kialakítása, a parkolási kapacitások összehangolása a felhasználók igényeivel. A város négy parkolási zónára van felosztva, a piros zónában 513, a sárgában 1089, a zöldben 578, a kékben pedig 309 parkolóhely van, emellett két zárt parkoló is a polgárok rendelkezésére áll, az egyik a Szabadegyetemnél 272, valamint a Tejpiacnál 238 parkolóhellyel. A különleges igényekkel rendelkező személyek részére összesen 46 parkolóhely van fenntartva. A város központjában a piros zónában lévő parkolóhelyek iránt a legnagyobb az igény: a Strossmayer utcában, a Köztársaság téren, a Dušan cár téren, a Dimitrije Tucović utcában és a Rudics utcában. Munkanapokon 10 és 16 óra között a Szabadegyetemnél lévő zárt parkoló, hétvégén pedig az Ócskapiacnál lévő és a Tejpiacnál lévő zárt parkoló a legmegterheltebb – mondta Milorad Slijepčević.

Milorad Slijepčević (Fotó: Paszterkó Erika)

Milorad Slijepčević (Fotó: Paszterkó Erika)

A parkolás megfizettetését illetően gyakoriak a pontatlan információk. Az igazgató elmondta, hogy a parkolás megkezdésétől, azaz az ellenőrzéstől számított első 15 perc parkolás ingyenes, valamint a parkolási idő lejárta után még 5 perc a toleranciaidő. Ez az idő elegendő, hogy elküldjék az üzenetet, vagy parkolójegyet váltsanak a járműre.

PARKOLÓJEGYEK

Havi és háromhavi, valamint fél és egyéves parkolójegy kiváltására is van lehetőség. Ezeknek ára zónánként változó, ugyanakkor egy adott parkolási övezethez tartozó lakók kedvezményes parkolójegyre jogosultak. A piros zónában a havijegy 3320, az éves 33 872, a kedvezményes parkolójegy a lakóknak pedig havonta 638 dinár, de a többi zónában is van lehetőség havi és éves jegy kiváltására a vállalat árjegyzéke alapján. A tejpiacnál a zárt parkolóra vonatkozóan a havijegy 2471, az éves 25 209 dinár, a lakóknak havonta pedig 510 dinárt kell fizetniük. A Szabadegyetemnél a zárt parkolóra a havi bérlet 3320, az éves 33 872, a lakók havi bérlete pedig 638 dinár. A városban lévő összes zónás parkolóban, kivéve a zárt parkolókat, havonta 4462 dinárt kell fizetni, éves szinten pedig 45 520 dinárért lehet parkolni.

A Sugárúton ingyenes a parkolás (Fotó: Gergely Árpád)

A Sugárúton ingyenes a parkolás (Fotó: Gergely Árpád)

– Arra a személyre, aki nem fizette ki előre a parkolási díjat, vagy a befizetett parkolási idő lejárta után is használja a parkolót, úgy tekintünk, mint aki napijegy vásárlása mellett döntött. A napijegy a megfizettetéstől számított 24 órán keresztül érvényes, ára 899 dinár. A napijegyet az ellenőr adja át személyesen a felhasználónak, ha erre nincs lehetőség, elöl a szélvédőn hagyja az ablaktörlővel rögzítve. A napijegyet 8 napon belül kell törlesztenie a jármű tulajdonosának, vagy reklamációt nyújthat be a vállalatban Szabadkán a Đuro Đaković utca második emeletén munkanapokon reggel 7-től este 8-ig, szombaton pedig 14 óráig – tudtuk meg a vállalat igazgatójától.

A szabálytalanul vagy zöldterületre parkolt járműveket a kommunális felügyelőség vagy a közlekedési rendőrség határozata alapján elszállítják. Erre a célra a közvállalat két „pókkal” rendelkezik. A tulajdonos a szabálytalanul parkolt járművét 5000 dinár büntetés kifizetését követően válthatja ki.

A Szabadegyetem mögötti parkolónál még az idén elektronikus fizetőkaput szerelnek fel  (Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadegyetem mögötti parkolónál még az idén elektronikus fizetőkaput szerelnek fel (Fotó: Gergely Árpád)

Néhány évvel ezelőtt egy mélygarázs megépítésének ötlete is felmerült. Ezzel kapcsolatban beszélgetőtársunk elmondta, hogy az egy óriási beruházás lenne, amire a Parking Kommunális Közvállalatnak nincs pénze, ha a város döntést hoz egy ilyen parkoló megépítéséről és biztosítja a szükséges pénzeszközöket, akkor lesz a városnak ilyen parkolási lehetősége is. A parkolóhelyek biztosítására vonatkozóan az igazgatótól megtudtuk, hogy a városháza körül a piros zónában hamarosan megoldást kell találniuk, mert általában reggel leparkolnak a központban dolgozók és a munkaidő végéig lefoglalják ezeket a parkolókat, és akik a nap folyamán valamilyen ügyintézés miatt szeretnének parkolni, nincs rá lehetőségük. A közeljövőben ebben a zónában vagy áremelésre kell számítani, vagy egyórás időkorlátozás bevezetése lesz esedékes.

– Az idén a Szabadegyetemnél lévő parkolónál új automata-sorompót helyezünk majd el, itt elektronikus megfizettetés által felgyorsítjuk a megfizettetést és felmentjük a sofőröket a hosszadalmas várakozástól. Emellett a meglévő készpénzes megfizettetési rendszer is megmarad – mondta Milorad Slijepčević.