2024. április 23., kedd

A reneszánsz ünneplése

Maradandó élményben részesítették a nagybecskereki magyar közönséget a Szathmáry Karolina katolikus leánykollégium növendékei a helybeli Petőfi MME nagytermében csütörtökön bemutatott, a költészet napja alkalmából készített műsorukkal.

Janus Pannonius, Tinódi Lantos Sebestyén és Balassi Bálint verseit szavalták, énekelték, közben pedig a kor táncainak és Mátyás király korának bemutatásával, betekintést adtak a reneszánsz művelődés- és kortörténetébe. Emellett a korhoz kötődő érdekes helytörténeti ismereteket is megosztották a közönséggel.
– Amikor a tanévet elkezdtük, elhatároztam, hogy két olyan programot vállalok fel, amit nemcsak a kollégiumon belül fogunk megvalósítani, hanem a város magyarságának is be szeretnénk mutatni. Akkor jött az ötlet, hogy felvállaljuk a magyar kultúra napját, illetve a magyar költészet napját. A magyar költészet napjának összeállításánál pedig motivációként szerepelt a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárságnak az a célkitűzése, hogy ebben az évben emlékezünk meg Mátyás királyról. Mivel Mátyás király az egyik legjelentősebb reneszánsz uralkodó volt, megszületett az ötlet, hogy nézzük meg azt a kort és hozzuk ide a fiatalok, illetve a városi érdeklődők elé ennek a kornak a magyar költészetét – mondta Koncz Julianna nővér, kollégiumvezető.
Mint hallottuk, a lányok nagy szeretettel készültek a rendezvényre, maga a fellépési lehetőség pedig egyben a fiataloknak a közéletre való felkészítését is szolgálta.