2024. április 19., péntek
MAGYAR SPORT

Miklós Edit visszavonul

A legjobb magyar alpesi síző, Miklós Edit tegnap délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be visszavonulását. 2017 januárjában szenvedett súlyos térdsérülést egy versenyen, amiből felépült, és újra versenyezni kezdett, az volt a célja, hogy a téli olimpián is ott legyen. Ezt idén januárban egy újabb sérülés akadályozta meg: a Bad Kleinkirchheimben rendezett szuper-óriásműlesikló futamon a célba érkezés után elesett, és súlyosan megsérült, nem sokkal később kiderült, hogy térdszalagszakadása van. Műteni kellett, bukta az olimpiai szereplést. Ezek után döntött úgy, hogy nem folytatja az alpesi sízést, és indul a Magyar Síszövetség elnöki posztjáért.

Pályafutása csúcsa, hogy a 2014-es téli olimpián szenzációs teljesítménnyel a 7. helyet szerezte meg lesiklásban, ami minden idők legjobb magyar teljesítménye volt alpesi síben.

Pars Krisztián eltiltása

Doppingvétség miatt másfél évre eltiltották a versenyzéstől Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvetőt. A 2012-es londoni játékok aranyérmesét január 13-án Szombathelyen ellenőrizték, mintájában pedig tiltólistás anyagot találtak – erősítette meg Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkára az MTI-nek.

Az ügyben eljáró doppingbizottság 2019 júliusáig tiltotta el Parsot, mivel elfogadta az atléta érvelését, amely szerint az anyag teljesítményfokozásra nem alkalmas, nem versenyidőszakban került a szervezetébe, és csak a versenyidőszakban minősül tiltottnak.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője azt mondta, hogy a döntés még nem jogerős. Megerősítette: a bizottság elfogadta a sportoló védekezését, hogy nem a teljesítményének fokozására használta a szert, amelyet egyébként nem nevezett meg. „Egy olyan szerről beszélünk, aminek a büntetési tétele négyéves eltiltásról indul, ehhez képest tizennyolc hónap eltiltást kapott a sportoló. Ezt sem könnyű elviselni, de hát ez van, a doppingvétséget szankcionálni kell” – mondta.

Rettenetesen szégyellem azt, ami történt. Sportolói pályafutásomnak, de valójában az egész életemnek egy nagyon nehéz pillanatában hoztam egy rossz döntést, amit soha nem tudok megbocsátani magamnak” – nyilatkozta büntetésének kihirdetését követően a 36 éves dobó. A kétszeres Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes sportoló azt is elmondta, hogy mindenkitől elnézést kér, aki mellette állt az évek során.

Gyulai szerint szomorú nap ez a magyar atlétika történetében, de amint azt megjegyezte: hiszi, hogy Pars tanult a hibából, és a jövőben be fogja bizonyítani, milyen nagy az akaratereje és a küzdeni tudása. „A szövetség bízik abban, hogy Krisztián esete intő példa lesz minden magyar sportoló számára, és tanulnak abból, hogy a legnagyobb bajnokok is hibázhatnak” – hangsúlyozta a főtitkár.