2024. április 19., péntek

S.O.rS.ok

Bemutatkozott az Európa Kollégium Színtársulata

Az Európa Kollégiumban szerdán este bemutatták a kollégium színtársulatának S.O.rS.ok című színdarabját, Patyerek Réka rendezésében. Az előadás szövege Borbély Szilárd A testhez című műve és Réka szövegei alapján készült. A rendezésben Táborosi Margaréta és Molnár Róbert segédkezett.
A darab során öt nő sorsát ismerheti meg a közönség. Ezeken keresztül olyan nehéz társadalmi kérdéseket feszeget az előadás, mint a szülés, a vetélés, az abortusz és az ezekből fakadó megbélyegzés problémái. A szerepeket Berényi Sarolta, Kálmán Beáta, Nagygyörgy Anikó, Simon Inez és Tomić Glória alakítják. Az öt női karakter mellett Csíkos Dániel is szerepel a darabban.
Patyerek Réka elmondta, kihívás volt egy ilyen kérdésekkel foglalkozó színdarabot rendezi, mivel egyiküket sem érintette még személyesen a téma.
– Mindenki a hallottakból táplálkozott, egymást segítettük ezeknek a karaktereknek a megformálásában. Az volt a legnehezebb, hogy ezeket a szövegeket emberekre illesszük, mert mindenki idegennek érezte magától ezeket a női hangokat. Végül sikerült ezt megtenni. Voltak érdekes reakciók a közönség soraiban: voltak, akik nagyon meghatódtak, elvonultak és sírni kezdtek. Olyan is volt, akinek az előadás hatására csak annyi csúszott ki a száján, hogy nagyon jó volt. Úgy gondolom, hogy az a legjobb, ha egy darab úgy sikerül, hogy az emberek nem tudnak megszólalni utána és mi ezt elértük – mesélte a rendező.
Az előadás rendezője és szereplői mindannyian az Újvidéki Egyetem BTK Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének hallgatói. Csíkos Dániel másodéves hallgató, a színdarab szereplője számára a legtanulságosabb az volt, hogy egy kész szövegkönyvből a saját érzelmeikkel és történeteik átélésével hogyan tudtak egy olyan előadást a színpadra vinni, ami mutat, rámutat és megérinti a szíveket.
– Izgalmas próbafolyamatnak a végterméke ez az előadás. Több, mint egy hónappal ezelőtt kezdtünk el foglalkozni Borbély Szilárd szövegével, de a lányok hoztak saját történeteket is. Elkezdtünk beszélgetni a témáról és saját történetek alapján kilyukadni ide, hogy hogyan tudjuk mindezt színpadon megmutatni. Úgy gondolom, hogy sokatmondó és mély előadás született végül – hangsúlyozta Dániel.
Kálmán Beáta másodéves hallgató egy alkoholista, nehéz sorsú nő szerepét öltötte magára. Elmondása szerint ez nem volt egyszerű feladat.
– A karakterem megformálása kisebb-nagyobb nehézségeket okozott nekem, de nem volt ez másképp a témával sem. Nem tudtunk saját magunkból meríteni, mert még nem estünk át hasonló dolgokon. Mindennek ellenére az előadáson mindenki odatette magát és úgy vélem, hogy sikerült kihoznunk a legjobbat magunkból – hangsúlyozta Beáta.
Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatója a díszteremben megtartott bemutatót követően örömét fejezte ki, hogy vannak olyan kollégisták, akik amellett, hogy helytállnak a tanulmányaik során, az idejüket nem sajnálva vállalnak többletmunkát.
– Ők a bizonyíték arra, hogy ha az ember akarja, és ha felismeri a munkában a pozitívumokat, mindenekelőtt az önépítést, akkor nagyon nagy dolgokra képes. Ilyenkor lehet nagyot alkotni, ilyenkor képes az ember önmagát is felülmúlni. Második alkalommal indul a kollégium társulata az Amatőr Színjátszók Találkozóján, első alkalommal is Réka volt a színdarab rendezője. Rékában látjuk az ambíciót és a kollégium természetesen támogatja az ilyen tehetséges, céltudatos egyetemistákat – hallottuk az igazgatónőtől.
A színdarab után az összegyűlt fiatalokat, kollégiumi lakókat kérdeztük az előadásról. Bicók Lilla a magyar tanszék másodéves hallgatójának tetszett a darab és szívesen megnézné újra.
– Nagyon mély témákat érintett az előadás, és talán ha megnézném újra, sokkal jobban el tudnék rajta gondolkodni, hogy mi is a belső jelentése. Mivel még szerencsére nem voltam ilyen szituációkban, mint az abortusz például, így nem tudtam teljesen átérezni, de még így is elég mélyen érintett – mondta el Lilla.
Lukács Kata Temerinből érkezett az Európa Kollégiumba, hogy megnézze a színdarabot:
– Egészségügyi középiskolát végeztem és akaratlanul is visszaemlékeztem a videókra, amiket az abortuszról néztünk. Ijesztő volt az egész, és most is mélyen érintett, viszont örülök, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy az egész nem annyira egyszerű, mint ahogyan azt sokan gondolják.
Ódri Norbert, az Újvidéki Egyetem állatorvosi szakának harmadéves hallgatója szerint tartalmas és elgondolkodtató előadást láthattak az Európa Kollégiumban:
– Jó volt látni azokat az embereket játszani, akikkel együtt lakunk. Nagy súlya volt, érdemes volt megnézni és ajánlom mindenki másnak is, hogy nézze meg.
Az előadást a bemutatót követő napon Nagykikindán mutatta be a színtársulat a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXIII. Találkozóján.