2024. április 19., péntek

Befutott a Versvillamos

A költészet napját ünnepelte az Újvidéki Színház
Lénárd Róbert

Lénárd Róbert

A költészet napja alkalmából az Újvidéki Színházban szerdán A pusztába kiáltott verssorok villamosa címmel tartottak verses estet. Az előadásban az Újvidéki Művészeti Akadémia első- és harmadéves hallgatói szerepeltek: Búbos Dávid, Budincsevity Krisztián, Dedovity Tomity Dina, Dienes Blanka, Dudás Dániel, Grgity Nikoletta, Hajdú Sára, Horváth Blanka, Kőműves Noémi, László Roland, Magyar Zsófia, Nyári Ákos, Pásztor Dániel, Tóth Dániel, Verebes Andrea. A koncepciót Lénárd Róbert állította össze, a mozgást Crnkovity Gabriella tanította be, a zenei munkatárs Szalai Bence volt. A közönség a költészetnapi rendezvény keretén belül megtudhatta, hogy valójában hol van a színház a költészetben.
– Megkértem a színészpalántákat, hogy ők válasszák ki a verseket. Bizonyos kritériumokat megszabtam, azért, hogy ne tengjen túl mondjuk a szerelmes, a létösszegző vagy valamelyik másik verstípus. A verseket rendszereztem, és kiválogattam a megfelelő dalokat. Nem volt nehéz megválasztani a dalokat, hiszen a kortárs magyar popzene tele van megzenésített verssel. Amikor a dalok és a versek összeálltak, akkor ki kellett találni egy olyan teret, ahol sokféle ember egyszerre találkozik, így esett a választás a villamosra – mondta Lénárd Róbert rendező, a színház művészeti vezetője. Az est folyamán elhangzottak kortárs vajdasági és magyarországi költők versei, de úgyszintén nagy klasszikusok művei is.

– József Attila születésnapja alkalmából értelemszerű volt, hogy felhangzanak az ő versei. A nagy klasszikusok közül a közönség hallhatott Szabó Lőrinc-verset és megzenésített Pilinszkyt is. Viszont nagy öröm volt számomra, amikor láttam, hogy a fiatalok kortárs verseket akarnak mondani, mert ez azt jelenti, hogy ezeket a verseket olvassák is – hangsúlyozta Róbert.
Kőműves Noémi harmadéves hallgató Szabó Lőrinc Semmiért egészen című versét mondta.
– Még a középiskola alatt találkoztam ezzel a verssel, akkor lettem először szerelmes is, és valami miatt nagyon megfogott akkor a szövege. Néha elővettem, és átgondoltam mennyire tudok vele azonosulni, mi az, amivel nem tudok egyetérteni, és mi az, ami útmutatásként szolgál nekem a szerelemben. Nagyon megörültem, hogy most alkalmam adódott elmondani – vallotta Noémi.

Tóth Dániel

Tóth Dániel


Tóth Dániel elsőéves hallgató választása Háy János Nátriumbenzoát című versére esett.
– Azért választottam Háy Jánost, mert még az akadémia előtt, amikor amatőr színjátszó voltam, abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy Háy János Gézagyerek című drámájából a Gézát játszhattam, és még akkor elvarázsolt a költő világa, úgy a drámái mint a versei. Szerettem volna közvetíteni a közönségnek azt a világot, amely engem is rabul ejtett – mondta Dániel.