2024. március 29., péntek

Képzések, kutatások és kulturális események központja

A vajdasági magyar fiatalok szükségleteire és igényeire fókuszál leginkább a VM4K

Szabadkán, a Makszim Gorkij utca 6/A címen, a főút menetén található, felújított Donát Mór-házban nyílt meg novemberben a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, ahol szinte azonnal két képzés is indult. A VM4K nemrég hozzáfogott programjaik bővítéséhez is. A napokban több mint száz fiatal részvételével tisztelegtek a magyar költészet napja előtt, és irodalmi rendezvénysorozatot indítottak. A Központ tevékenységeiről és terveiről Pintér Kuti Andreát, a VM4K titkárát kérdeztük:

– A VM4K a Szekeres László Alapítvány részlege, amely önálló egységként működik, kibővítve az alapítvány feladatait nemzetileg kiemelt jelentőségű projektekkel, a képzés, a kutatás és a kultúra területén. Ami a képzéseket illeti, a Magyar Nemzeti Tanács egyeztet a partnerintézményekkel és már kiadott egy tájékoztató útmutatót, amiből nagyjából látszik, hogy milyen irányban gondolkodunk és milyen képzéseket tervezünk. Magyarországi akkreditált képzésekről van szó, amelyek közül kettő már folyamatban van. Egyik a mechatronikai képzés az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karával, a másik pedig a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának inkluzív, fejlesztő, gyógypedagógiai képzése, ami szakirányú továbbképzés és egy alapfokú továbbképzésre épül. A képzéseket az MNT indítja és a VM4K bonyolítja le, így a székházunkban zajlanak. A képzések kínálatát természetesen tovább bővítjük, ez pedig függ a kutatási eredményeinktől is – mondta a lapunknak Pintér Kuti Andrea, és rátért a kutatás területére.

– Kutatásunk a középiskolás és egyetemista réteget célozza majd meg. Szeretnénk alaposabban kivizsgálni és ezáltal átfogó képet kapni egyebek közt a továbbtanulási hajlandóságukról és a jövőképükről. Ezt szükségesnek és fontosnak tartjuk, mert olyan képzéseket gondolunk indítani, amelyek hasznosak az itteni fiataloknak, amikkel segíthetnénk a szakmai fejlődésüket és azt, hogy könnyebben boldoguljanak. Emellett a vállalkozókat is megszólítanánk. Azt szeretnénk konkrétabban megtudni, hogy milyen szakemberek iránt mutatkozik szükség, mert ennek függvényében is indíthatnánk képzéseket. Célunk segíteni a vállalkozók boldogulását is, és ezáltal hozzájárulni Vajdaság gazdasági fellendítéséhez. A vállalkozók esetében kivizsgálnánk azt is, hogy a magyarországi támogatásokkal hogyan boldogultak, miben sikerült fejlődniük és mire lenne még szükségük. Szeretnénk kapcsolatot létrehozni a fiatalok és a vállalkozók közt, hogy a vállalkozók rátaláljanak a szakemberekre, a fiatalok pedig munkához jussanak – fejtette ki Pintér Kuti Andrea, aki arról is szólt, hogy a kutatásban kitérnénk a fiatalok „kultúrafogyasztására” is.

– Szeretettel várjuk a fiatalokat a VM4K klubhelyiségében is, amely a székházunk alagsorában található, a bejárata pedig szintén a főút felől van. Itt olyan programokat szerveznénk, amelyekre a fiatalok szívesen eljönnének, így arra is kíváncsiak vagyunk, hogy milyen kulturális események érdeklik őket. Ez a hónap főleg az irodalomé. Ezt bizonyítja a csütörtökön lezajlott és jövő csütörtökön sorra kerülő rendezvény is – ismertette Pintér Kuti Andrea, akitől azt is megtudhattuk, hogy a képzések területén előadásokat tartanak majd, a kutatásokat illetően tanácskozásokat, kerekasztal-beszélgetéseket, a kultúrához kötődően pedig művelődési rendezvényeket, irodalmi esteket, koncerteket, de kiállítanák a vajdasági fiatalok műveit is, hiszen szeretnének együttműködni tehetséges fiatalokkal és megmutatkozási lehetőséget adni nekik. A VM4K egész évben tervez működni, nyáron lazább programokkal, augusztusban pedig szünetelne.