2024. április 25., csütörtök

5 milliárd euró a cél

Aleksandar Vučić köszönetet mondott Angela Merkelnek, amiért személyesen foglalkozik Szerbiával

Az Angela Merkellel való találkozót megelőzően megtartott sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić szerb államfő Németország Szerbia számára való meghatározó szerepét hangsúlyozta, majd ígéretet tett arra, hogy az ország minden erejével igyekszik megakadályozni a feszültségek elharapódzását a Balkánon. Szerbia a békéért és a stabilitásért száll síkra, hiszen minden egyes összetűzés megállítaná a térség fejlődését, nyomatékosította a szerb államfő, majd pedig Szerbia az európai uniós integráció iránti elkötelezettségéről beszélt.

Szerbia számára létfontosságú az uniós csatlakozás. Tudjuk, hogy számos fájdalmas és súlyos döntést kell meghoznunk, amennyiben csatlakozni óhajtunk az EU-hoz. Az, hogy Szerbia 2025-ben, vagy egy másik időpontban csatlakozhat az EU-hoz, java részt tőlünk, azaz a reformok végrehajtásától függ – fogalmazott Vučić, majd köszönetet mondott Merkelnek, amiért személyesen foglalkozik Szerbiával és figyelemmel kíséri az ország európai útját.

Németország Szerbia számára a legfontosabb együttműködő partner, szögezte le Vučić, majd rohamosan fejlődőnek nevezte a két ország közötti bilaterális kapcsolatokat. A Szerbia és a Németország közötti árucsere-forgalom tavaly elérte a 4,34 milliárd eurót, az idei év első két hónapjában pedig 12,6 százalékkal növekedett az előző év ugyanazon időszakához viszonyítva, mutatott rá a szerb államfő, reményét kifejezve, hogy a két ország közötti árucsere-forgalom idén eléri az 5 milliárd eurót.

Ez Vučić tizenkettedik találkozója Angela Merkellel az utóbbi néhány évben, illetve a második az elmúlt másfél hónapban. A szerb államfő a német kancellár meghívására utazott Berlinbe. A felek munkaebéd keretében tárgyaltak. Ezt követően már nem nyilatkoznak a közvéleménynek.