2024. április 19., péntek

Novi krov, veći elan

Predat novi krov na osnovnoj školi i predškolskoj ustanovi „Hunjadi Janoš Bobita“ u Čantaviru

Osnovna škola „Hunjadi Janoš“ i predškolska ustanova u Čantaviru su veoma značajne ustanove. Iako se broj učenika smanjuje, još uvek ima dovoljnog broja dece da se može reći da se ni selo ni ustanove ne predaju. Škola i predškolska ustanova se sastoje od više građevina, i imaju 530 đaka i 120 predškolske dece.

-Zahvaljujući pomoći pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, uspeli smo da obovimo predškolsku ustanovu i deo krova od dobijenih 3,5 miliona dinara. Veoma smo zahvalni pokrajini za ovu pomoć - rekla je direktorica škole Dora Kečenović Sabo na svečanosti prilikom predaje objekta, na kojem je prisustvovao i Mihalj Njilaš pokrajinski sekeretar za obrazovanje.

-Akcija ,,Bliže školskim klupama“ će se nastaviti i tokom proleća. Zato smo sada tu u Čantaviru da bi pored radnog sastanka, gde smo razmenili iskustva sa rukovodstvom i zaposlenima škole, vidimo i dokle se stiglo sa radovima - saznali smo od Mihalja Njilaša.

Pokrajina ulaže značajna sredstva u obnavljanje škola i predškolskih ustanova-što se može videti u proteklih dve godine. Iznosi su prisutni i u budžetu, što nastojimo i povećavati. Ove godine je već odrađen jedan konkurs, koji se odnosi na 150 miliona dinara, a posle rebalansa budžeta ćemo objaviti još jedan.Voleli bi na što više mesta da rešimo ovakve probleme, jer smo prilikom procenjivanja stanja na terenu ustanovili da više od polovine objekata treba da se renovira. Pokrajina pored obnavljanja školskih ustanova podržava i unapređivanje sredstava za rad u školama. Jedan od ciljeva je opremanje škola kompjuterima, što je u Čantaviru već urađeno, jer smo odvojili više stotina hiljada dinara za ovu namenu. 2012. godine je bilo ulaganja u osnovnu školu „Hunjadi Janoš“, kada su se dograđivale prostorije - rekao je Mihalj Njilaš.

Đaci škole i predškolske ustanove su priredili prigodan program da pozdrave saradnike pokrajinskog sekretarijata. S obzirom da su u školi potrebna dalja ulaganja, i dalje računaju na uspešna konkurisanja.