2024. április 25., csütörtök
DARÁNYITELEPI TÁRSALGÓ

Én és a nagyanyám

Jövő kedden a nyelvművelésről lesz szó

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ klubhelyiségében a Darányitelepi Társalgó kedd esti vendége Uri Ferenc történész volt, aki Én és a nagyanyám címmel tartott előadást. Az egybegyűlteket Horváth Tibor, a VMSZ városi Nyugdíjas Fórumának elnöke, a Darányitelepi Társalgó vezetője köszöntötte.

Fotó: Fehér Ildikó

Fotó: Fehér Ildikó

– A nagy gazdasági válság kitörése után a szüleim Újvidékre költöztek, én pedig Csúrogon maradtam a nagyanyámnál. Nem hiányoltam az óvodát, hiszen nagyanyám verseket, nótákat, imákat taníttatott velem, valójában ő volt az én óvónőm. Amikor már iskolás lettem, akkor is a szünidőket és az ünnepeket a nagymamámnál töltöttem. Ez alatt az idő alatt rengeteg érdekes eset történt, és valójában ezeket osztom meg a közönséggel – mondta Uri Ferenc.

Az előadó felidézte nyári élményeit, elmesélte hogyan fogta ki gyermekkorában a legnagyobb halat, vicces történetekkel nevettette meg a közönséget, valamint a háború tragikus eseményeire is kitért. A telepi Trió együttes, Szántó László, Elor István és Uri Ferenc felállításban tréfás és betyárnótákat adott elő, valamint elhangzott az előadó nagyanyjának a kedvenc, leánykori nótája is. Az előadást kötetlen beszélgetés és üdítő követte.

A Darányitelepi Társalgó április 17-én, azaz a jövő kedden is szervez összejövetelt. A régi, a Jugoszláviai Magyar Nyelvművelő Egyesületről dr. Csáky S. Piroska beszél, amelynek ő is egyik alapító tagja volt Keck Zsigmonddal együtt. A hozzá fűződő emlékeit is felidézi. Tóth Bátori Erzsébet a történetet a Belvárosi Társaskörre emlékezve folytatja majd, és a nyelvművelők közreműködésével létrehozott asztaltársasági programokról is szót ejt. Dióhéjba foglalja a VMNYE jogutódjaként megalakult Kossa János MNYEOK-val kapcsolatos tudnivalókat. Miklós Csongor a nyelvről, édesanyanyelvünkről, a nyelvművelésről, a lektori találkozókról és az eddigi programokról beszél majd. Stanyó Tóth Gizella Keck Zsigmondnak/Kossa Jánosnak, lapunk első főszerkesztőjének, a JMNYE egyik alapító tagjának, első elnökének tevékenységét méltatja. Törőcsik Rozália részletet olvas fel Kossa János Kettős idegenségben című, válogatott nyelvművelő írásaiból. Fésűs Marika alkalmi dallal nyitja meg (és zárja) a jövő keddi társalgást. Bemutatásra kerül az Újvidéki Televízió kisfilmje Keck Zsigmondról. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.