2024. március 29., péntek

A topolyaiak egészségét szolgálva

A Dr. Hadzsy János Egészségház napja alkalmából megjutalmazták a jubiláló dolgozókat – Hathatós önkormányzati segítséggel rendeződik az intézmény helyzete

Topolya néhai neves gyógyítója, a község egészségházának névadója, dr. Hadzsy János születésnapjához köti az intézmény a napját.

Dr. Lestár Kálóczi Dóra igazgatónő és Kislinder Gábor községi elnök megkoszorúzzák dr. Hadzsy János szobrát (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Dr. Lestár Kálóczi Dóra igazgatónő és Kislinder Gábor községi elnök megkoszorúzzák dr. Hadzsy János szobrát (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az ezt jegyző ünnepi fogadás előtt dr. Hadzsy szobránál Kislinder Gábor községi elnök és dr. Lestár Kálóczi Dóra igazgató asszony helyezte el az emlékezés virágait. Az egészségügyi intézmény vezetője ünnepi beszédében megköszönte a község és a topolyai helyi közösség által folyósított támogatást annak érdekében, hogy ki tudjanak lábalni a nehéz időszakból, majd újságírói kérdésre ismertette a jövőbeni terveket.

– Az elsődleges célunk, hogy a helyben történő egészségügyi ellátás jegyében valamennyi településen meg tudjuk a jövőben is szervezni az orvosi ellátást. Megnyugtató, hogy ennek az elképzelésnek a megvalósításában, vagyis a rendelőhelyiségek felújításában is számíthatunk a községi önkormányzat, illetve a helyi közösségek támogatására. Emellett Topolyán folyamatban van a szülészet helyiségeinek festése, és a vajúdószobában is a befejezéshez közelednek a munkálatok, várhatólag májusban teszünk pontot a folyamat végére, mint ahogy az ifjúsági tanácsadó helyiségeinek a kialakítására is. Égető lenne a fő épületen is elvégezni a nyílászárók cseréjét, főleg takarékossági szempontokból, figyeljük az erre lehetőséget adó pályázati kiírásokat – nyilatkozta az igazgatónő, aki utalt rá, hogy szinte állandó jelleggel szakkádergondokkal küzdenek, de a múlt évben sikerült szakorvosokat alkalmazni.

– Múlt év folyamán 6 új szakorvost sikerült alkalmaznunk, közülük négyet a község támogatásának köszönhetően. Két orvosunk szakosításon vesz részt, ezért helyettesíteni kellett őket, ketten a falusi rendelőkben folyó munka zökkenőmentességének érdekében lettek alkalmazva, illetve kettő szakorvost a minisztérium engedélyével tudtuk felvenni, sajnos valamennyiüket csupán meghatározott időre. A szakkáder okozta gond sajnos ennek ellenére továbbra is fennáll, ez pedig akkor érezhető a leginkább, amikor munkatársaink a szabadságukat töltik. Emellett sajnos hiány van nővérekből, és a sürgősségi ellátás zavartalan működését további gépjárművezető felvétele tenné indokolttá, például a vesebetegek életmentő kezelése miatt – hallottuk az igazgatónőtől, aki elmondta, hogy az eszköztáruk fejlesztése okán az ide vonatkozó pályázatokat figyelve korszerű mentőkocsi beszerzését tűzték ki célul, illetve Lengyelország nagykövetségének a pályázati kiírásán is részt vesznek, ennek alkalmával a tüdőgondozó osztály számára igényelnek felszerelést. Dr. Lestár Kálóczi Dóra örömmel tette hozzá, hogy az egészségház négy gyermekorvosa mellé sikerült alkalmazniuk egy ötödik fiatal kollégát, hiszen erre nagy igény mutatkozott.

– Sajnos az egészségügyi rendszerünket is nagy mértékben megnehezítő elvándorlás miatt az utóbbi időben nem tudtunk Topolya községbeli orvosokat alkalmazni, sőt Vajdaságban sem találtunk fiatal szakkádert, utoljára Kragujevacról sikerült betöltenünk az üresen maradt állást – mutatott rá az igazgatónő.

Az egészségház ünnepén Kislinder Gábor községi elnök a további támogatásáról biztosította a topolyai polgárok egészségügyi ellátását biztosító intézményt, ami valamennyi itt élő egyén érdekét szolgálja.

– Az intézmény korábbi gondjait orvosló úgynevezett re-programra az idei évben 40 millió dinárt különített el a község, illetve marad még egy részlet a jövő évi költségvetés terhére. Ha az egészségház az utóbbi időkre jellemző úton halad tovább, akkor nem halmoz fel további adósságokat, és hamarosan talpra állhat. Az idén további 5 millió dinárt irányoztunk elő két szakorvos járulékaira, illetve néhány faluban működő egészségház felújítására a község helyi közösségeinek közreműködésével. Mint ismeretes, ha a falvak rendelői nem felelnének meg az ide vonatkozó aktuális szabványoknak, nem lenne engedélyük a működésre – nyilatkozta Kislinder, aki még hozzá tette, hogy a község hozzájárul a Kamenicai Szívgyógyászati Intézetbe történő sürgős szállításhoz, továbbá az intézmény rákszűrő programjának a kivitelezéséhez, és a dolgozók más, az egészségmegőrzési programját támogató akcióhoz is.

A Dr. Hadzsy János Egészségház ünnepsége keretében köszönték meg a jubiláló dolgozóknak a letöltött évek szolgálatát. Az egészségügyi intézményben 194-en dolgoznak. Az általános orvosok mellett a szakorvosi szolgálat keretében működik gyermekgyógyászat, pszichiátriai szolgálat, tüdőgyógyászat, gyógytornász-rendelés, fül-orr-gégészet, szemorvos, belgyógyászati szakrendelés, ahol a vesebetegek ellátásáról is gondoskodnak.