2024. április 16., kedd

Hagyományos munkaakció Gunarason

A Gunarasi Gazdakör mint minden évben, az idén is szervezett tavaszi határrendezési munkaakciót. Az akció keretében facsemetéket ültettek és rendezték a forgalmasabb dűlőutakat. Király Zoltán, a gazdakör elnöke arról számolt be lapunknak, hogy az akcióban két település gazdálkodói is részt vettek.

– A gazdakör közel tíz éve szervez hagyományos tavaszi munkaakciót, amely keretében fásítunk és rendezzük a dűlőutakat. Kezdetben ezek az akciók csak Gunarasra korlátozódtak, de most már két helyszínen zajlanak: Gunarason és Brazílián. A facsemeték ültetése mellett megmetsszük a korábban ültetett fákat és szemétet is szedünk. Illetve megmunkáljuk a legjáratosabb dűlőutakat, nem csak a gunarasi kataszteri községben, hanem minden járatos utat, amelyet gunarasi gazdák használnak. Az idei akciónk egy kicsit kitolódott, mivel a tél is elhúzódott, ezért kevesebben voltak jelen a szokásosnál. Gunarason közel 50-en vettek részt, Brazíliában pedig közel 20-an. Egyébként összesen nagyjából 80 személy szokott részt venni a munkaakciókon – számolt be Király.

Az idei évben a gunarasi és a brazíliai gazdák mintegy 200 szibériai szilfacsemetét ültettek, de a hangsúly inkább a korábban elültetett csemeték metszésén volt. Az eddigi években nagy területen ültettek fákat, és ezek mellett vadhajtások nőttek, így feltétlenül szükségessé vált a metszés, mondta el a gazdakör elnöke, majd hozzáfűzte, hogy ez alkalommal a becsei út és a Gunaras közti bekötőút mentén szedték a szemetet.

A Gunarasi Gazdakör az akciót követően kicsit szünetel a tevékenységekkel, de közben szervezik az utat az Újvidéki Mezőgazdasági Vásárra. A tagság számára ide ingyenes autóbuszt biztosítanak, tudtuk meg Királytól, aki azt is elárulta, hogy az idén egy külföldi út is tervben van. A törökfalusi gazdaszervezettel közösen szerveznek kirándulást Hódmezővásárhelyre az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra.