2024. április 25., csütörtök

Derűs szív – fél egészség

Hetven évvel ezelőtt alakult meg az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO), amely a nemzetközi közegészségügy koordináló hatóságaként működik.

A tapasztalt jelentős előrelépések ellenére még sehol a világom nem sikerült elérni azt, hogy a saját zsebből finanszírozott egészségügyi kiadások ne okozzanak anyagi nehézségeket az emberek számára. A legnagyobb teher a szegénységben élőkre hárul.

Éppen ezért, a világnap alkalmából Temerinben az önkormányzat egészségügyi tanácsának a piactéren felállított standjánál várták az érdeklődőket az egészségvédő szakemberek. A tanács tagjai „Derűs szív – fél egészség” feliratú szalaggal átkötött almákat osztogattak, az egészségügyi otthon patronázsszolgálata pedig ingyenes vérnyomás- és vércukorszintmérést végzett minden érdeklődőnél. A mérések ismeretében az egészséges életmód érdekében tanácsokat is adtak a szakemberek. Marija Veljić, az egészségügyi tanács elnöke örömét fejezte ki abból az alkalomból, hogy sokan részt vettek a megmozdulásban, és hogy sokan részt vesznek betegségmegelőző ellenőrzéseken. Kijelentette, hogy folytatni fogják a hasonló akciókat egyedül, vagy az egészségügyi otthonnal közösen.

Itt jegyezzük meg, hogy április folyamán több egészségüggyel kapcsolatos világnapot jegyeznek. Április 2-án volt az autizmus világnapja, április 7-én az egészségügyi világnap, április 11-én a Parkinson-kór világnapja, április 17. a hemofília világnapja, április 22. pedig a Föld napja.