2024. április 16., kedd

Jazzkoncert a Gyermekszínházban

A Jazzik polgári egyesület és a szabadkai Zeneiskola szervezésében, a ЈАМ (Jazz Appreciation Month), azaz a jazz hónapja alkalmából jazzkoncertre kerül sor április 19-én, csütörtökön, 20 órától a Szabadkai Gyermekszínházban. A koncertre a belépés díjtalan. A programot a csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón Bunford Gábor, a Jazzik Fesztivál művészeti igazgatója ismertette:

Goran Evetović, Bunford Gábor és Dragana Nikolić a sajtótájékoztatón (Fotó: Lukács Melinda)

Goran Evetović, Bunford Gábor és Dragana Nikolić a sajtótájékoztatón (Fotó: Lukács Melinda)

– A koncerten szabadkai zenészek lépnek fel, a Zeneiskola volt és mostani diákjai, valamint tanárai, továbbá a Blue trió és az Iz principa kvintet. A műsor megközelítőleg másfél órás lesz. A washingtoni Smithsonian Intézet kezdeményezésére 2001-től világszerte április a jazz hónapja. A kezdeményezés célja a jazz népszerűsítése, tisztelgés a jazz nagyjai előtt, ugyanakkor a figyelem ráirányítása a kortárs jazzre, a mai idők zenészeire és tehetségeire, valamint a jazz jelentőségére. Ebben a hónapban a világ számos részén zenei és edukációs események zajlanak a jazz témájára. Minden évben kiválasztanak egy személyt, akinek a munkásságát külön kiemelik, tavaly ez Ella Fitzgerald volt, idén pedig Norman Granz, aki ugyan nem volt zenész, viszont nagyon fontos szerepet játszott a jazz zenében, több kiadó alapítója és a jazz elhivatott népszerűsítője volt – mondta Bunford Gábor.

Dragana Nikolić, a szabadkai Zeneiskola igazgatója, a Jazzik és a Zeneiskola partnerségének fontosságát hangsúlyozta:

– Nagyon fontos számunkra ez az együttműködés. A Jazzik magas színvonalú rendezvényeket szervez és kapcsolatban áll nemzetközileg is ismert, jelentős jazz-zenészekkel. Ez húzóerőnek számít a diákjainknak, akik a programok alkalmával megmutatkozási lehetőségekhez is jutnak. Kiemelkedő jazztanszakos diákjaink a versenyeken is kitűnő eredményeket érnek el. Ebben is sokat segít a Jazzik. Iskolánkban több mint tíz éve működik a jazztanszak, amely iránt a pályakezdő fiatalok nagy érdeklődést mutatnak. A jazztanszakon az éneklés mellett zongorán, pengetős-, fúvós- és ütőhangszereken is tanulhatnak – fejtette ki Dragana Nikolić.

A koncert kapcsán Goran Evetović, a szabadkai Zeneiskola jazztanszakának vezetője is szólt.

– A jazztanszak diákjaival nemrég Magyarországon jártunk egy program keretében. Ellátogattunk a Budapest Jazz Clubba, ahol a diákok hasznos zenei tapasztalatokat szereztek. Itt az Iz principa tagjai elismert magyar jazz-zenészekkel dolgoztak együtt, ebből is hallhat majd ízelítőt a közönség – hallottuk Goran Evetovićtól.