2024. április 19., péntek

A kézlenyomatok üzenete

A Kortárs Galériában megnyílt Branimir Karanović grafikusművész kiállítása

Szerda este nyílt meg a Kortárs galériában Branimir Karanović A grafika két arca című kiállítása. A megnyitón a szerzővel Jasmina Jovančić Vidaković, a kiállítás kurátora beszélgetett. Mint kettejük beszélgetéséből kiderült, az alkotó grafikusművészetet tanult a belgrádi Művészeti Karon, majd tizennyolc évig fotózást tanított Újvidéken. Branimir Karanović a kiállított munkáival kapcsolatban elmondta, a fényképezést és a grafikusművészetet ötvözte bennük. Külön kiemelte azokat a munkáit, amelyek emberi kézlenyomatokat ábrázolnak.

Branimir Karanović és Jasmina Jovančić Vidaković (Fotó: Patyi Szilárd)

Branimir Karanović és Jasmina Jovančić Vidaković (Fotó: Patyi Szilárd)

– Ezeknél a munkáimnál azt akartam érzékeltetni, hogy a világban semmi új nem történik. A grafikáimban egy régi és egy mai jelenséget hasonlítok össze. Ha megnézzük azokat a képeimet, amelyek egy ősember barlangban található kézlenyomatát és egy gyermeknek a frissen kiöntött betonban hagyott kézlenyomatát hasonlítják össze, láthatjuk, hogy az embernek, koroktól függetlenül, mindig az volt a törekvése, hogy nyomot hagyjon maga után – mondta Branimir Karanović.

A beszélgetés során Branimir Karanović apjáról, Boško Karanovićról is megemlékeztek, aki a második világháború után a modern grafikusművészet egyik megteremtője volt az egykori Jugoszláviában.

A kiállítás május 7-éig tekinthető meg a Kortárs Galériában.