2024. április 24., szerda

A kullancsok nem válogatnak

Magyarkanizsán már több kullancsot távolítottak el emberekről a tavaszon

Az igazi tavasz beköszöntével nemcsak a napsütésre kell számítani, hanem az ilyenkor hatványozott figyelmet kívánó kullancsveszélyre is.

Különösen érvényes ez a fás, füves területekre, ahol sok időt töltünk el. Megéri odafigyelni, hogy megelőzzük a bajt, vagy ha már megtörtént, kellőképpen tudjuk orvosolni. A magyarkanizsai egészségház orvosa, a mentőszolgálat főnöke, dr. Pajor Margit hívta föl a figyelmet a legfontosabb tudnivalókra.

– A kullancs, mint tudjuk, apró kis állat, amely a fűben és a fákon egyaránt előfordulhat, megbújva az ágak között, akár a faleveleken is. Általában ott a legelterjedtebbek, ahol sűrű, bozótos, nem vágott, nem rendezett területek vannak. Ha ilyen helyen sétálunk vagy játszunk gyermekünkkel, vagy sétáltatjuk háziállatunkat, legyünk körültekintőek! A mi területünkön, a Tisza menti övezetben is igen elterjedtek, de nem jellemző, hogy ezek fertőzött kullancsok lennének.

Magyarkanizsa községben idén már három kullancskivételt végeztek el, de évente több tucattal is találkoznak, legfőképp a tavaszi időszakban, amikor aktívabbak az emberek is, de a kullancsok is a séták alkalmával.

– Az egész kullancs nem fúródik be a szervezetbe, csak az első csápjai és a feje. Innentől kezdve szívja az emberi vért. Ahogyan szívja, azáltal nő a potroha, és így jobban látható. A kullancs kis kör formájában kapaszkodik a bőrhöz, ezért fontos, hogy tudjuk, miként kell eltávolítani (az óra járásával ellentétes irányban fordítani). Amikor a kullancs jóllakik, tulajdonképpen hányadék képződik, ami a potrohából visszakerül a mi bőrünkbe, és akkor fecskendeződnek be a fertőző ágensek a vérbe. Két súlyos betegséget okozhatnak. Az egyik a vírus okozta agyhártyagyulladás, a másik a Lyme-kór. Éppen azért, hogy megakadályozzuk, hogy a kullancs jóllakhasson, fontos mielőbb eltávolítani. Régen azt tanították, éterrel, olajjal kell bekenni a kullancsot, hogy az befulladjon. Ezzel viszont éppen a fertőzést váltjuk ki. Törekedjünk arra, ha már összeszedtük a kullancsot, hogy minél kevesebbet irritáljuk a potrohát, és mielőbb forduljunk szakemberhez, aki megfelelően el tudja távolítani.

A doktornő hangsúlyozta: amint a páciens észreveszi a kullancs jelenlétét, azonnal, bármilyen időpontban forduljanak a magyarkanizsai egészségházhoz. Ám ha otthon kísérletezne valaki, és a kullancscsípés helyén piros folt jelentkezik, amelynek a közepe fehéredik, és egy határozott piros kör van a szélén, akkor mindenképp jelentkezni kell, mert ez a jele a fertőzöttségnek. Még ilyenkor sem késő elkezdeni az antibiotikumos kezelést.