2024. április 20., szombat

Szekrénylakók Kishegyesen

Csík Mónika meséskönyvét a kishegyesi óvodában mutatták be – A gyerekek ma is vevők a mesékre és az izgalmas mesebemutatókra – vallja a szerzőnő

A Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény kishegyesi központi óvodájában tegnap izgalmas események zajlottak.

Izgalmas mesekönyv-bemutató a kishegyesi oviban (Lakatos János felvétele)

Izgalmas mesekönyv-bemutató a kishegyesi oviban (Lakatos János felvétele)

A gyerekek és szüleik a Szekrénylakók című meséskönyv bemutatóján vehettek részt, amit Csík Mónika, a könyv szerzője és Berényi Emőke, a könyv szerkesztője tartottak. A bemutató apropója a magyar költészet napja volt. A könyvbemutató körútjának Kishegyes volt a hetedik állomása, mondta el lapunknak Csík Mónika.

– Nagyon örülünk, hogy most óvodai környezetbe jöttünk, mert eddig csak kisiskolások előtt mutattuk be a könyvet. A szerkesztővel úgy ítéltük meg, hogy ezek a mesék már óvodás korú gyermekeknek is érdekesek lehetnek, hisz az egészen kicsik is értelmezni tudják őket. A személyes tapasztalatom az, hogy a szülők, sőt a nagyszülők is nagyon kedvelik. A mesék egy zárt, kis világban játszódnak: egy gyerekszoba sarkában álló nagy szekrényben lévő kacatok kelnek életre. Ez a világ részben a felnőttvilág leképeződése. A mesehőseimet olyan dolgok zavarják, amik a felnőttnek és a kisgyereknek is problémát okozhatnak. Például a közösségen belüli konfliktusok, önértékelési zavarok, félelmek, frusztrációk. Ezeket az ismerős problémákat mesenyelven próbálom feloldani – mondta el a szerzőnő, majd hozzáfűzte, hogy a történetekhez kiválóan illenek Kanyó Janovics Erika színpompás, játékos rajzai.

Arra a kérdésre, hogy a mai internetes világban a gyerekek szeretik-e még a meséket és a mesebemutatókat, Mónika igennel válaszolt.

– Tapasztalataim szerint a gyerekek szeretik a közvetlen, játékos rendezvényeket. Élményszerű számukra, alig várják, hogy részt vegyenek benne. Beszélgetünk velük, kérdezgetjük őket, játszunk velük, ők elmesélik a kedvenc történeteiket, benyomásaikat. Általában elég fergetegesre sikerednek ezek a találkozók, és jól fogadják a gyerekek – mondta el a szerzőnő.

A kishegyesi óvodában tartott bemutató is ezt igazolta, hiszen nemcsak a gyerekek, hanem az óvónők, a szülők és a két előadó is nagyon jól szórakoztak.