2024. április 20., szombat
Vajdasági filmes sikerek a 6. Friss Hús rövidfilmfesztiválon

Egy ígéretes filmterv

K. Kovács Ákossal a fesztiváli díjról és az Oláh Tamással való együttműködésről beszélgettünk

A budapesti Friss Hús Filmfesztiválon a pitchfórum fődíjával, Lovas Nándor-díjjal jutalmazták K. Kovács Ákos és Oláh Tamás Branka c. filmtervét. A rövidfilmfesztiválon tíz alkotó 5-5 percben prezentálhatta filmtervét a budapesti Toldi moziban, majd a szakmai zsűri döntött a díjazottakról.
– Nagyon jó érzés, hogy elismerik a munkánkat, és nagy segítség is, hiszen azáltal, hogy prezentálhattuk a közönségnek és a zsűrinek, figyelmet kapott a tervünk. Ez egy ugródeszka a filmnek, talán így egyszerűbben, nagyobb eséllyel tudunk máshová is pályázni – tudhattuk meg K. Kovács Ákostól, aki mesélt a filmtervükről is.
– Jugoszláviában az 1970-es évektől a 2000-es évekig egyes becslések alapján 10 ezer, mások szerint pedig akár 100 ezer csecsemőt is kicsempészhettek egyes állami szülészetekről, és adták el őket a nemzetközi feketepiacon. A mi történetünk, a Branka, 1993-ban játszódik egy névtelen vajdasági kórházban, ahol két magányos nő találkozását mutatjuk be, és azt, ahogy kettejük között különös barátság szövődik a szülészeti osztályon. Bízunk benne, hogy a tervből elkészül a film, jelenleg a producerekkel folynak a tárgyalások.
K. Kovács Ákos nem először dolgozik együtt Oláh Tamással, s nem először érnek el kiemelkedő sikereket együtt, így Ákost arról is kérdeztük, hogy a továbbiakban milyen terveik vannak Tamással.
– Gyerekkori barátok vagyunk, az első filmjeinket is együtt forgattuk. Azt gondolom, hogy olyan alkotótársra találtunk egymásban, akik között feltétlen a bizalom: kiegészítjük egymást, beindítjuk a másik agyát, és szerintem ez a legfontosabb egy alkotópárosnál. Sok közös tervünk van. A napokban arról beszélgettünk, hogy milyen jó lenne a Tanyaszínházról egy jó dokumentumfilmet csinálni. Tamásnak ez a téma a doktori dolgozatának központi részét képezi, nekem pedig meghatározó élmény volt egy néhány évvel ezelőtti nyári kintlét. Ez természetesen még csak a távoli jövő terve.