2024. március 29., péntek

Erdogan: Törökország keleti kapcsolatai nem alternatívái a nyugatiaknak

Törökország kapcsolatai Oroszországgal, Iránnal és Kínával nem alternatívái, hanem kiegészítői nyugati kapcsolatainak - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön Ankarában egy nyilvános felszólalásában.

Recep Tayyip Erdogan (Fotó: Beta)

Recep Tayyip Erdogan (Fotó: Beta)

Erdogan kifejtette: ugyanakkor ez nem akadályozza meg a török vezetést abban, hogy mindkét oldal hibáira rámutasson. A "gyilkos" szíriai elnök, Bassár el-Aszad támogatói helytelenül cselekszenek, de az Ankara által terrorszervezeteknek tartott szíriai kurd erőket pártolók is hibát vétenek - tette hozzá.

Oroszország, Irán és Kína a szíriai rezsimet, míg Törökország a mérsékelt arab ellenzéket támogatja a hét éve tartó konfliktusban. Mindemellett Ankara, Moszkva és Teherán közös erőfeszítéseket tesz a szíriai helyzet politikai rendezésének megteremtéséért.

A török államfő az utóbbi években egyúttal folyamatosan azzal vádol több nyugati országot, név szerint említve az Egyesült Államokat, Németországot, Franciaországot, Svédországot és Hollandiát, hogy megtűrik területükön a szíriai kurd erők szimpatizánsainak propagandatevékenységét, és azok bűnsegédjeivé lettek. Ankara szemében ugyanis a szíriai kurd erők a törökországi kurd kisebbség függetlenségéért 1984 óta fegyveres felkelést vívó Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségesei.

Erdogan beszédében arról is beszámolt, hogy török idő szerint csütörtökre virradó éjszaka Donald Trump amerikai elnökkel a szíriai helyzetről beszélt telefonon. Azt is közölte: csütörtök este pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel értekezik arról, hogy a szíriai lázadók utolsó erődítményeként szolgáló, kelet-gútai Dúma város elleni hétvégi - feltételezett - vegyi támadáshoz hasonló eseteket együtt hogyan tudják megfékezni.

A szíriai vezetés tagadta, hogy a kormányerők bármilyen vegyifegyver-támadást hajtottak végre a felkelők ellen, és maga Moszkva is valótlannak nevezte ezeket a híreszteléseket.

Trump nemrég jelezte: katonai akciót is fontolgat Szíriával szemben a vegyi támadás után. Oroszország erre az esetre "komoly válaszlépéseket" helyezett kilátásba.

Erdogan csütörtöki felszólalásában úgy fogalmazott: Törökországot rendkívül nyugtalanítja, hogy Szíria "szkanderasztallá" válik.