2024. április 25., csütörtök

Šešeljnek nincs joga kártérítésre

Toma Fila belgrádi ügyvéd az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) szerdai döntésére reagálva, mely szerint Vojislav Šešeljt, a Szerb Radikális Párt elnökét 10 év börtönbüntetésre ítélte, elmondta, első alkalommal született olyan ítélet, amely arra mutat rá, hogy a kilencvenes években Szerbia területén is végrehajtottak bűncselekményt.

– Miután úgy érzik, hogy Koszovó helyzetét megoldották, most a problémákat átterjesztenék Vajdaságra is, ezután következik a Sandžak/Raška, majd a boszniai Szerb Köztársaság – nyilatkozta a médiának Fila.

Az ítéletre mások is reagáltak, részleges igazságtételnek ítélte meg a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége is. Tomislav Žigmanov, a VHDSZ elnöke üdvözölte a hágai döntést. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy ez az ítélet arra serkenti majd a politikumot, hogy szembenézzen a régió történéseivel. Szerinte ezzel az ítélettel bebizonyosodott, hogy bűncselekményeket követtek el a vajdasági horvátok ellen is. Mint rámutatott, Vajdaság területén abban az időben 25 horvátot gyilkoltak meg, és mintegy 35 ezret űztek el.

A Nők Feketében civil szervezet is üdvözölte az ítéletet. Kiemelték, hogy Šešelj és pártja a kilencvenes években a gyűlöletszítás paradigmájának számított. Számos bűncselekményhez járultak hozzá. Így arra kérték Szerbia országvezetőit, hogy vegyék figyelembe a nemzetközi törvényszéki mechanizmus döntését, és ennek megfelelően járjanak el.

Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke kiemelte, az SZRP-t be kellene tiltani, mint bármelyik bűnszervezetet. Hozzátette, ez az ítélet hatalmas előrelépés, és egy hatalmas pofon azoknak, akik tagadták, hogy Slobodan Milošević idején etnikai tisztogatás is történt.

Az ítélet után a Fiatalok Kezdeményezése az Emberi Jogokért Szervezet törvényekre hivatkozva fordult a parlament és Maja Gojković házelnökhöz, mondván, hogy az idevágó törvény szerint, ha a képviselőt a bíróság több mint 6 hónapra ítéli, megszűnik a mandátuma, ennek okán meg kell vonni Šešeljtől is a mandátumot.

Zoran Ivošević, a Szerbia Legfelsőbb Bíróság volt bírája amondó, valószínűleg nem ruházzák át az SZRP elnökének mandátumát másra, a büntetését ugyanis már letöltötte. Nemanja Šarović, az SZRP parlamenti képviselője szerint nincs ok, amiért meg kellene vonni Šešelj mandátumát.

Šešelj 11 évet és 9 hónapot töltött a scheveningeni börtönben, többet, mint ahány évre elítélték, de nincs joga kártérítést kérni. Ez az ítélet egyben felmenti Szerbiát Šešelj kiadatásának kötelezettsége alól is.