2024. április 20., szombat

Egy nagy barátság titka

Aleksandar Vučić teljesít, és ez az egyik oka annak, hogy Angela Merkel kedvére valónak találja

Tizenkettedik alkalommal ül holnap délelőtt tárgyalóasztalhoz Aleksandar Vučić szerb államfő és Angela Merkel német kancellár. Vučić az utóbbi hat évben a lehető legkülönbözőbb minőségében találkozott Merkellel – aki viszont ez alatt az idő alatt nem váltott tisztséget. A német kancellárral való találkozók mindig is azok közé tartoztak, amelyekről a leghosszabban és a legnagyobb lelkesedéssel nyilatkozott a szerb sajtónak. A rosszindulatúak szerint Vučić Merkel iránti rajongása akkora méreteket öltött, hogy a német kancellár példájából okulva tette magáévá a toronysisak kéztartás gyakorlatát, így próbálva a határozott és magabiztos politikus látszatát kelteni.

Vučić találkozója Merkellel azt bizonyítja, hogy az európai közösség és a nyugati országok mielőbb szeretnék lezárni a koszovói kérdést, amelyet a Balkán stabilitása első számú kerékkötőjének tartanak, és ebben kizárólag Vučićra számíthatnak – értékelte a Tanjug hírügynökség. Másként vélekedik erről a Vreme hetilap, amelynek Nemanja Rujević, a Deutsche Welle bonni munkatársa értékelte a Vučić–Merkel kapcsolatot, illetve a korábbi tárgyalásaik hozadékát. Az újságíró szerint semmi nem támasztja alá, hogy találkozóiknak lényegbelibb hozadéka lenne, mint bármelyik másik protokolláris jellegű tárgyalásnak, legalábbis a közös sajtótájékoztatókon semmivel nem támasztották alá ennek az ellenkezőjét. Az eddigi közös sajtótájékoztatók alkalmával Vučić „jó protestáns” üzemmódban – halkan, visszafogottan, mellőzve a hazai pályán jellemző gyakorlatot, hogy sajtótájékoztató nem múlhat el az újságírók szidalmazása, esetleg megalázása nélkül – nyilatkozott, és köszönetáradattal halmozta el Merkelt, utóbbi pedig felolvasta az előre összeállított közhelyeket – fogalmaz Rujević, majd azt is megosztotta az olvasókkal, hogy az esetek többségében a sajtótájékoztatókon két-két (két, ebből a célból Németországba utaztatott szerbiai és két német) újságíró tehet fel egy-egy kérdést, amelyre a válasz úgy érkezik, mintha puskából lőtték volna ki. Amikor egy, nem a megkülönböztetettek csoportjába tartozó szerbiai újságíró egyszer váratlanul megpróbált kérdezni, Merkel sajtófelelőséhez fordult és megjegyezte: reméli, hogy a megbeszélt négy kérdésből végül nem lesz nyolc – olvasható a Vremében megjelent elemzésben.

– Vitathatatlan, hogy Vučić fontos ügyben utazik Berlinbe. Az is tény, hogy így vagy úgy, de a koszovói kérdést nélküle nem lehet megoldani. Azt sem vitatja el senki, hogy gyakran találkozik a világ vezető politikusaival. Viszont az is tény, hogy a szerbiai udvari sajtóhadsereg sokkal szédületesebb eseményként tünteti fel ezeket a találkozókat, mint amilyenek valójában, Vučić pedig az utolsó csepp „hasznot” is kisajtolja ezekből a médiatartalmakból – fogalmaz Rujević.

Az újságíró szerint a Vučić–Merkel-kapcsolat titka az, hogy „Vučić teljesít”, azaz ahogyan a magukat megnevezni nem óhajtó német politikusok a sajtónak nyilatkozták: „Vučić liefert”. Vučić megteszi azt, amit Tadić nem volt hajlandó, például aláírta és aláírja a brüsszeli megállapodást, a többi pedig csupán stílus kérdése – szögezte le Nemanja Rujević. Szerinte Boris Tadić politikai pályafutását egyebek mellett a Merkellel való, 2011. évi belgrádi találkozója pecsételte meg, azaz a tény, hogy nem volt hajlandó azt tenni, amit a német kancellár elvárt tőle. Merkel 13 éves kancellári pályafutása során állítólag az volt az első és egyben utolsó alkalom, hogy hagyta magán eluralkodni érzelmeit a közvélemény előtt.