2024. április 25., csütörtök

Szervezkednek a topolyai fiatalok

Májusban két rendezvény társszervezője a VMSZ Ifjúsági Fóruma – Majális Gunarason és Fitnesz Nap Topolyán

Topolya község területén újult lendületet kapott a Vajdasági Magyar Szövetség mintegy 30 fiatalt tömörítő Ifjúsági Fóruma.

Lendületes tenni akarással és jókedvvel lehet felrázni az ifjúságot – Lovra Balázs, a VMSZ topolyai ifjúsági fórumának elnöke (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Lendületes tenni akarással és jókedvvel lehet felrázni az ifjúságot – Lovra Balázs, a VMSZ topolyai ifjúsági fórumának elnöke (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A vezetői feladatokat Lovra Balázs látja el, az elnökség tagjai: Kovács Viktor, Nagy Norbert, Csányi Szabrina, Vadóc Boglárka és Süli Szabolcs. Lovra Balázs eddig is aktívan kivette a részét a községben zajló ifjúsági programok szervezéséből, ezt a fórum elnökeként is szeretné folytatni. Először rövid bemutatkozásra kértük, majd a terveiről érdeklődtünk.

 – A szabadkai középiskolai éveim után Siófokon, a Kodolányi János Főiskolán szereztem diplomát az idegenforgalmi szakmenedzser szakon 2012-ben. Ez után az akkori polgármester asszony felkereste a községben élő idegenforgalmi szakvégzettségű egyéneket, hogy segítsenek felpezsdíteni Topolya vérkeringését. Önkéntesként tevékenykedtünk a Községi Idegenforgalmi Irodán keresztül, majd idővel önállósultunk, és megalapítottuk az Origo szervezetet. Olyan főleg a fiatalokat célzó rendezvényeket szerveztünk, mint például az Origo Open Feszt, vagy a szabadtéri mozi projektum, de pályázatok segítségével például létrehoztunk a BMX kerékpárosok részére is egy pályát, és más projektumokat is véghezvittünk. Az egyik legfontosabb kezdeményezésünk a Szármafesztivál, ami mára tömegeket megmozgató rendezvénnyé nőtte ki magát. A programjaink lebonyolításához több magánszemély és vállalat is hozzájárult, de maradéktalanul élveztük Topolya önkormányzatának a támogatását is. Időközben kipróbáltam magam Szabadkán a telekommunikációs szférában, és rövidebb munkaszünet után kaptam lehetőséget Topolya község Idegenforgalmi Szervezetében. A fő feladatunk a község különböző fórumokon való népszerűsítése – ismertette munkafeladatát a VMSZ topolyai ifjúsági tagozatának elnöke, majd miután az iránt érdeklődtünk, hogy miért döntött az itthon maradás mellett, és egyáltalán „kacsingatott”-e a külföldi lehetőségek irányába, Lovra Balázs a következő választ adta:

– Én itt itthon vagyok, és ebben a szellemben képzelem el, illetve alakítom a jövőmet is idehaza. Volt lehetőségem, mint alkalmi munkás odakint szerencsét próbálni, és az ott szerzett tapasztalatokat itthon kamatoztatom lassan két éve a mezőgazdaság terén. Ezzel gyakorlatilag tovább viszem a nagyszüleimtől örökölt életformát, a föld szeretetét és tiszteletét – fejezte bemutatkozását fórum topolyai elnöke, majd a szervezet rövid távú terveiről szólt.

– A jövőben két rendezvényt vettünk célba. Társszervezőként részt veszünk a majális szervezésében, amely Gunarason kerül megrendezésre, majd ezt követően a sportszervezetekkel együtt idén is sportra buzdítjuk a topolyaiakat a május 19-ei Fitnesz Napon. Őszre ismét megszervezzük a VMSZ népszerű focitornáját. Az év második felében pedig szeretnénk szerepet vállalni a Parasztolimpia és a Szármafesztivál szervezésében is – tudtuk meg Lovra Balázstól, akitől az iránt érdeklődtünk, hogy valóban érdektelen és mozgósíthatatlan-e a topolyai ifjúság.

– Szerencsére maradtak még jó páran, akik itthon szeretnének letenni valamit az asztalra. Fontos a fiatalok érdekeinek képviselete. Az ifjúsági tevékenységet úgy igyekeztünk megszervezni, hogy valamennyi falunak a községből legyenek benne képviselői. Vannak ötleteink és elképzeléseink, egyeztetjük ezeket és ebből indulunk ki, és az Ifjúsági Fórum keretein belül számos képzési lehetőség is rendelkezésre áll. Tapasztalataink szerint a fiatalokat meg lehet szólítani a sporton keresztül, koncertekkel és a DJ-k által vezetett bulik hangulatával. A világhálón látom, hogy mind többen érdeklődnek a plakátkészítés, a web design, vagy mondjuk a fotózás iránt – ismertette Balázs, aki a beszélgetés alkalmával rátért arra a társadalmi jelenségre is, hogy gyakorlatilag nem is ismerjük a társadalmi környezetünket, a közszférát, nem vagyunk tisztában a természeti és múltbéli értékeinkkel, ami az egyik alap oka a generációkra jellemző értékvesztésnek. Ennek mentén elindulva – és az idegenforgalmi menedzser rátermettségével felvértezve – szeretne társaival minél gyakrabban csapatépítő programokat szervezni a többi, a VMSZ szárnyai alatt tevékenykedő ifjúsági fórummal. Azok a topolyai fiatalok, akik szeretnének csatlakozni ehhez a munkához, keressék fel a legnépszerűbb közösségi portálon a községi fórum elérhetőségét, vagy Lovra Balázs profilját.

Az ifjúsági tevékenységet úgy igyekeztünk megszervezni, hogy valamennyi falunak a községből legyenek benne képviselői. Vannak ötleteink és elképzeléseink, egyeztetjük ezeket és ebből indulunk ki. Az Ifjúsági Fórum keretein belül számos képzési lehetőség is rendelkezésre áll.