2024. április 20., szombat

Épül a kerékpárút Temerintől a Jegricskáig

A temerini önkormányzat tavaly pályázott és nyert a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál egy Magyarország–Szerbia IPA-projektum alapján készülő (kerékpár- és gyalogos) idegenforgalmi jelentőségű út kiépítésére kiírt pályázaton a település végétől észak irányába, a Jegricska folyócskánál lévő idegenforgalmi és természetvédelmi parkig. Az út hossza mintegy 3800 méter, a kapott összeg pedig 38 millió dinár. A kerékpárút a határon átívelő biciklitúrák megvalósítása keretében épül az Óbecse felé vezető út jobb oldalán, mellette gyalogutat is létrehoznak majd.

Épül a kerékpárút a Jegricska felé (Góbor Béla felvétele)

Épül a kerékpárút a Jegricska felé (Góbor Béla felvétele)

Az önkormányzat szándéka, hogy a szentesi partner segítségével a régiónkban meghonosítsa a szabadidős kerékpározást. A Temerin–Szentes útszakaszt hivatalosan is bejegyeztetik biciklitúra-lehetőségek közé. A projektum egy mobilapplikáció kidolgozását is tartalmazza, amelynek segítségével Szerbia és Magyarország területén a túrázók pontos információkat kaphatnak a legközelebbi kerékpárjavítókról, a szálláslehetőségekről, valamint a kerékpárúthoz közeli idegenforgalmi látványosságokról.

Az Európai Kerékpárút Hálózat (EuroVelo) és az Európai Kerékpáros Szövetség terve szerint 15, egész Európát átszelő kerékpárutat alakítanak ki. Az utak teljes hossza a terv szerint több mint 70 000 kilométer lesz. Az EuroVelo szerbiai projektumának célja az országon áthaladó kerékpárutak fejlesztése a résztvevők összehangolt tevékenységével.

A régi térképekre postaútként is berajzolták a Temerinen áthaladó országutat. Egy 1796-os térképen Temerin már postaállomásként is fel van tüntetve, ahol lovakat tartottak megfelelő személyzettel. Abban az időben Temerin, Pétervárad és Óbecse között, az egyedüli postaállomás volt. A mezővároson keresztülhaladó postaút összekötötte Újvidéket Óbecsével, majd az utóbbit Szegeddel és Temesvárral. Az utasokat is szállító postakocsi-forgalom beindítására Mária Terézia uralkodása alatt került sor.

Más, alacsonyabb rendű utaktól eltérően, melyeknek burkolatául lehengerelt folyami vagy gödörkavicsot, esetleg kőbányai terméskövet alkalmaztak, a Földvár felé vezető útnak a Jegricskáig sárga színű klinkertégla burkolata volt, amely rendkívüli tartósnak, fagy- és kopásállónak bizonyult. Beépítésével több évtizedre félretehető volt a felújítás és ápolás gondja. Az út mentén 2-3 kilométerenként útkaparó házakat építtettek. Ezek a házak – többé-kevésbé régi formájukban – ma is állnak. A klinkeren többnyire csak gumiabroncsos kocsival, autóval, kerékpárral lehetett közlekedni. A szekerek fakerekére húzott vasabroncs (ráf) sérülést okozhatott, ezért a határba tartó, vagy onnan hazatérő szekerek a műút melletti nyári úton haladhattak. Most ide épül a kerékpárút. Az idő múlásával az út klinkertégla burkolata is tönkrement. A burkolatra az ötvenes években a Tarcal hegység (Fruška gora) kőfejtőiből zúzott követ hordtak, nehéz gőzgépekkel lehengerelték, majd aszfalttal borították.