2024. április 24., szerda

Szennyvíz az utcán

Rosszul elhelyezett csövek – Nem csak a lakók problémája

A Mayer fivérek utca Szabadka tágabb központjában helyezkedik el, közvetlenül a mindenki által ismert tejpiac mellett, így délelőttönként sűrű autós- és gyalogosforgalom figyelhető meg a környéken. Ugyanakkor a járókelők időnként azt is észrevehetik, hogy az utca egyik szakaszán szennyvíz csordogál, szennyvíz szivárog a csatornafedeleknél, a beton repedéseiből, és különösen magas hőmérsékletek alkalmával kellemetlen szagok érezhetőek, olyannyira, hogy az ott élők nem nyithatják ki az ablakokat sem. Legutóbb a pravoszláv húsvét alkalmával tapasztalhatták ezt a polgárok, akik az elmúlt egy év során többféle módon igyekeztek megoldást találni a problémájukra, amely az egészségre is veszélyt jelent.

A probléma elsősorban a Mayer fivérek 3-as szám alatt lévő három lakótömbben (3, 3A és 3B) élőket érinti. Lapunk kérdésére Vladimir Antić épületgondnok, a lakóközösség elnöke elmondta, hogy az első lakótömb 10 évvel ezelőtt épült, míg a legutóbbit körülbelül öt éve adták át. A lakóközösség 52 háztartásból áll. A szennyvízzel, illetve a szennyvízelvezetővel kapcsolatos problémájuk tavaly márciusban kezdődött, amikor egy figyelmeztetést kaptak a helybeli Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalattól, hogy a vállalat munkatársai nem tudják leolvasni a vízórát. Mint hamarosan kiderült, a probléma egy dugulásból keletkezett, a szennyvíz elárasztotta az aknát, amelyben az óra van. A szivattyúzást követően kiderült, hogy komolyabb a probléma, hisz a szennyvízelvezető csatornák nem megfelelő módon lettek kiépítve, és ennek következtében időnként megismétlődik a dugulás, és a szennyvíz újra és újra problémát okoz. Az épületgondnok ilyenkor értesíti a Vízműveket, a munkások kijönnek, és szivattyúikkal szanálják a problémát. Ideiglenesen. És minden egyes ilyen esetben 11 000 dinárt fizetnek a lakók.

– A Vízművek szakemberei megállapították, hogy a csövek az épület előtt nem megfelelő átmérőjűek, és több könyököt is beszereltek, hogy kikerüljenek bizonyos aknákat. A feltételezések szerint ez az oka a gyakori dugulásoknak, és annak, hogy nagyobb mennyiségű csapadék esetén az esővíz és a szennyvíz elárasztja a vízaknát. A Vízművek szakemberei szerint elsősorban az épület belső rendszerében van a hiba, és ők nem illetékesek a probléma elhárításában, viszont akkor azt nem értjük, hogy ha az épület belső rendszerében van a hiba, akkor hogyan csatlakozhatott a központi hálózathoz az épület. A lakók teljesen új lakásokat vásároltak, és keressük a felelősöket, hisz valaki engedélyezte az épület átadását, feltételezhetően nem történt meg az épület alapos átvizsgálása – mondta Antić.

Az épületgondnok elmondta azt is, hogy a belső csatornahálózat teljes rekonstrukciójára lenne szükség, viszont az eddigi visszajelzések alapján ennek költségeit a lakosoknak kellene állniuk, akik szerint ez igazságtalan lenne, hisz, mint már említettük, ők alig néhány éve teljesen új lakásokat vásároltak. A problémát tetézi az is, hogy a víz, illetve a szennyvíz a beton alól kimossa a talajt, emiatt több helyen repedések keletkeztek az épületen. Antić emellett kifejtette, hogy a Vízművekkel rendszeresen leveleznek, és különböző városi, tartományi és országos szerveket is megkerestek már a problémájukkal, de érdemi választ eddig sehonnan sem kaptak.

A Vízművek és Csatornázási Közvállalat részéről Petar Pižurica műszaki igazgató nyilatkozott lapunknak. Mint mondta, a problémás rész nem tartozik az illetőségi körükbe, és nem hibáztak akkor sem, amikor az épületet csatlakoztatták a központi hálózathoz, hisz az épület minden szükséges engedéllyel rendelkezett, és ők nem ellenőrizhetik, illetve bírálhatják felül azt, a kapott dokumentumok, tervrajzok alapján szervezik meg a csatlakozást.

– Szakembereink több alkalommal is megvizsgálták a problémát, átnéztük az egész belső rendszert, és a lakókat megismertettük azzal, hogy mit kell tenniük a probléma elhárítása érdekében. Próbáltunk nekik segíteni, viszont ők továbbra is azon az állásponton vannak, hogy a városnak kell megoldania a problémát. Sajnos nekünk nincs lehetőségünk, sem anyagi keretünk, sem törvényes keretünk ahhoz, hogy a belső kanalizációs és vízvezeték-hálózatokon munkálatokat végezzünk – nyilatkozta Petar Pižurica.

Itt kell megemlítenünk azt is, hogy a problémás épületegyüttes közvetlen közelében egy új, többemeletes lakótömb is épül, amely a közeljövőben csatlakozni fog a központi szennyvíz- és vízvezeték-hálózathoz. A Vízművek illetékese szerint a csövek és a rendszer kapacitása kielégítő, így nincs szükség a rendszer rekonstrukciójára.

A lakók problémájának megoldása egyelőre várat magára. Az biztos, hogy valaki hibázott, és hogy a megoldás érdekében egy nagyobb beruházásra van szükség, viszont az, hogy ezt ki finanszírozza, egyelőre nem dőlt el.