2024. március 29., péntek
Újvidéki Egyetem Rektorátusa

Ne vesd meg a különbözőséget

Down-szindrómás gyerekek, hajléktalanok, hallássérültek, kóbor kutyák, depresszió, dohányzás, alkoholizmus, fiatalok és öltözékük, törpenövésű és tetovált emberekkel kapcsolatos előítéletek és más témák ihlették meg az újvidéki Műszaki Tudományok Karán, a Grafikai Mérnök és Formatervező Tanszakon tanuló, negyedéves egyetemistákat. Dr. Ljiljana Vukajlov rendkívüli egyetemi tanáruk válogatta ki azt a 33 munkájukat, amelyeket az Újvidéki Egyetem Rektorátusa csarnokában, Az univerzális formatervezés felé c. plakátkiállításon láthattunk. A tárlaton nemcsak a kiváló plakátok szerepeltek, hanem elolvashattuk az azt megelőző kutatómunka eredményeit vázlatosan, illetve a javaslatot a kutatott probléma megoldására.
A szemináriumi munkák során az egyetemisták számba vették bizonyos társadalmi problémáknak a következményeit az egyénre, a csoportra vagy az egész társadalomra. Ezenkívül felismerték a különböző tényezőket, amelyek akadályozzák a probléma megoldását, és figyelembe vették azok megoldásának lehetőségeit, illetve azok áthidalását. Különösen jelentős az, hogy foglalkoztak a veszélyeztetett embercsoportok gondjaival. A dohányzásról, az alkoholizmusról például az egyetemisták a saját tapasztalatuk vagy mások tapasztalata alapján írták meg szemináriumi dolgozatukat, ritkább esetben interjút, ankétot készítettek, vagy közvetlen beszélgetés alapján gyűjtöttek adatokat a függőségben szenvedő személyektől. Elemezték és számba vették a hazai és külföldi pozitív példákat.
A munkák készítése során az egyetemisták is felülvizsgálták a saját álláspontjaikat, nézeteiket egyes társadalmi kérdésekről. Hogy egyes negatív jelenségekre jobban felhívják a közvélemény figyelmét, javasolták, hogy a plakátjaik ne csak óriásplakát formájában kerüljenek az emberek elé, hanem ragasszák, fessék a tömegközlekedési eszközökre, buszmegállókra, függesszék ki a vonatokba, az egészségházak várótermeinek falára, az óvodákba, az oktatási és művelődési intézményekbe, posztolják a közösségi oldalakon attól függően, mely csoportoknak szánják az üzenetüket.
A Ne vesd meg a különbözőséget c. plakát Jelena Mamić munkája, az újvidéki Milan Petrović Középiskola és Diákotthon megfelelő módon dolgozta ki a kiállításlátogatók érzékenységének fejlesztése céljából. A Műszaki Tudományok Kara Energetikai, Elektronikai és Telekommunikációs Tanszakának munkatársai pedig hanghordozó CD-t készítettek a tárlat munkáiról, hogy azt a gyengén látó és vak személyek is „be tudják fogadni”.