2024. március 28., csütörtök

A 65. után teljes nyugdíj?

A nyugdíjtörvény módosító javaslata szerint, melyet júliusig kellene elfogadnia a parlamentnek, megszüntetnék az ún. büntetőpontokat azok számára, akik a teljes nyugdíj feltételeként megszabott korhatár előtt vonultak nyugdíjba.

A 65. életév betöltése előtt nyugdíjba vonulók levonásait az év derekán szüntetnék meg – nyilatkozta a Politika napilapnak Ljubisav Orbović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének (SSSS) elnöke. Így pontosított:

„Bejelentették, hogy a nyugdíjtörvény módosítása révén – melyen hosszabb ideig dolgozott a megbízott munkacsoport – felhagynak a nyugdíjasok tartós büntetésével”.

Ahelyett, hogy a korai nyugdíjaztatáskor tartósan, vagyis örökre levonnának az előírt életkorból hiányzó minden hónapra 0,34 százalékot, az Orbović vezette érdekvédelmi szervezet azt javasolja, hogy a 65. életév betöltése után ezt a „büntetést” töröljék el, azaz onnantól kezdve a nyugdíjasnak a teljes ellátást folyósítsák.

Annak ellenére, hogy az SSSS már másfél évvel ezelőtt a Szociális-Gazdasági Tanácsnál is kezdeményezte a „büntetőpontok” eltörlését – amit Aleksandar Vučić akkori kormányfő és Aleksandar Vulin korábbi munkaügyi miniszter is támogatott –, a történet epilógusa csak most látszik kialakulni. Azt, hogy a korábban jelzett időpontra, 2017 végére miért nem módosították a nyugdíjtörvényt, az illetékesek azzal magyarázták, hogy a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelszerződés utolsó felülvizsgálatának eredményére vártak. Az is megvan már régen. A munkaügyi minisztériumban nemrég úgy nyilatkoztak, hogy „folyamatban van a törvénymódosítás kidolgozása, de a konkrét megoldásokat még nem véglegesítették”.

Duško Vuković, az SSSS Tanácsának alelnöke a Večernje novostinak elmondta: az érdekvédelmi szervezet, melynek képviselője tagja a Szociális-Gazdasági Tanácsnak is, tájékozódott a köztársasági kormány és a munkaügyi minisztérium munkatervéről, és mindazokról az előírásokról, melyeket a kormány a közeljövőben a parlament elé terjeszt.

„Az a munkacsoport, melyet a korábbi munkaügyi miniszter, Aleksandar Vulin idejében alakítottak, többé nem működik, az újat pedig még nem hozták létre. Várható, hogy erre hamarosan sor kerül, és hogy a testület megvitatja a nyugdíjtörvény módosítását is. Mi azt indítványoztuk, hogy annak a nyugdíjasnak, aki betölti 65. életévét, de pl. 62 évesen (büntetőpontokkal) vonult előrehozott öregségi nyugdíjba, csak akkor adják meg a teljes ellátmányt, ha 40 szolgálati éve van. Az valóban nagy igazságtalanság, hogy valakinek, aki 40 évig dolgozott, ne legyen teljes nyugdíja – mondta Vuković. Hozzáfűzte, remélik, hogy a kormány beváltja korábbi ígéretét.