2024. március 28., csütörtök

Takarékoskodhatunk-e a távhővel?

Nem egyszerű megválaszolni a címben fölvetett kérdést. A lakás vagy a teljes épület hőszigetelése megoldást jelenthet, miként az egyéni fogyasztásmérők és hőszabályzók fölszerelése is, ám ezek együttesen se kötelezően kellően hatékonyak.

Innét melegítenek négyezer lakást (Fotó: Fekete J. József)

Innét melegítenek négyezer lakást (Fotó: Fekete J. József)

A zombori hőtelep mintegy négyezer lakás távfűtéséről gondoskodik. Ahol erre van mód, az egyéni fogyasztásmérő alapján állítja ki a számlát, ahol nincs, az épület teljes hőenergia-fogyasztását veszi alapul, és azt osztja szét a lakások közt azok alapterülete alapján.
INNEN BONYOLÓDIK A HELYZET
Egyéni fogyasztásmérőt a lakóközösség jóváhagyásával lehet fölszerelni, vagyis nem mindenki számára elérhető megoldás. A lakás hőhatékonyságát hőszigeteléssel viszont bárki növelheti. A hőtelep hőkamerákkal készített fölvételei egyértelműen mutatják, hogy egyes, régi építésű tömbházakban a szigetelt lakások nem pazarolják a hőenergiát, miközben a többi, szigeteletlen lakásból ömlik az utcára a meleg, amit a lakóközösségnek ki kell fizetnie. Így annak, aki szigetelte lakását, annyi haszna származik belőle, hogy nála gyorsabban és hosszabb ideig lesz meleg, a számlája viszont nem lesz kisebb. Az egyéni fogyasztásmérővel rendelkezők a régi épületekben takarékoskodhatnak a fűtési díjjal, de ők sem a végtelenségig, például nem kapcsolhatnak le helyiségeket a rendszerről, vagy nem állíthatják nullára a mérőt, mert azzal akadályozzák a többi lakás hőellátását. Hőtakarékosság szempontjából tehát igen tarka a városkép: akár egyetlen épületen belül is találni szigetelt, szigeteletlen, egyéni fogyasztásmérővel fölszerelt lakásokat. Az energiatakarékos lakások értéke akár 10 százalékkal is magasabb az ingatlanpiacon.
Az újonnan épült tömbházak már mind hőtakarékosak, és helyiségenként szabályozható a távhő fogyasztásának mértéke, ezt törvény írja elő.
A BEHAJTÁS BONYODALMAI
A fogyasztók jelenleg mintegy 100 millió dinárral tartoznak a hőtelepnek. Ez a korábbi évek adósságánál kevesebb ugyan, de tetemes összeg. A hőszolgáltató minden szezonban végrehajtási kérelmet nyújt be a legnagyobb adósokkal szemben. A kérelmeket a végrehajtók kamarája osztja ki a Zomborban működő hét végrehajtó között. Így megtörténik, hogy egyetlen adós ügye az évek során több, különböző végrehajtónál kötött ki, az is előfordult, hogy ugyanazon fogyasztónak már van kényszerbehajtási ügye mind a hét végrehajtónál, akik nincsenek tisztában a fogyasztók fölhalmozott tartozásának teljes összegével. A hőtelep ezért elemezte a száz legnagyobb adósának tartozását, összesítette az adatokat, és azokat megküldte mind a hét végrehajtónak. Ettől várják a kényszerbehajtás hatékonyabb menetét. A szolgáltató emellett nyitott a párbeszédre a fogyasztókkal, akik megállapodás alapján kívánják rendezni tartozásukat.
NEM VOLT FÖNNAKADÁS A TÁVFŰTÉSBEN
A hőtelep a kinnlevőségek ellenére pénzügyileg konszolidálódott, nem tartozik se a gázért, se a mazutért, se az elektromos energiáért. A 2017/2018-as fűtési idény során mindössze húsz meghibásodás történt a rendszerben, amit néhány óra alatt kijavítottak, senki se maradt napokig távfűtés nélkül. A mínusz 20 fokos éjszakai hőmérséklet miatt mindössze pár alkalommal kellett éjszaka is fűteni, ami a fogyasztók kényelmét és a rendszer üzemben tartását egyaránt szolgálta.