2024. április 20., szombat

Egészséges mogyorókrém

Méz és pörkölt mogyoró kombinációjából készít édességet a zentai Rózsa Árpád

Aki pénteken és szombaton betér a zentai piacra, az mézes mogyorókrémet kóstolhat, ugyanis Rózsa Árpád mogyorótermesztő ott kínálja fenséges édességét.

A mézes mogyorókrém kenyérre is kenhető, palacsintába is tehető (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A mézes mogyorókrém kenyérre is kenhető, palacsintába is tehető (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Frissen tört mogyorót is árul, ugyanakkor igyekszik megismertetni a zentaiakkal azt az ínyencséget, amelyet pörkölt mogyoró és termelői méz vegyítésével készít, és akinek ízlik az újdonság, az természetesen vásárolhat is belőle. Árpád tíz évvel ezelőtt telepítette be a tornyosi határban található földterületét mogyoróval, és komolyabb termést két-három éve szüretel róla. Zentán és a környékben már sokan vásárolnak tőle, mert kiváló, válogatott és mindig frissen tört mogyorót kínál. A mogyorókrém előállítását azonban csak a mögöttünk lévő tél hozta meg:

– Az ötlet már két éve a fejemben van, és magamnak meg az ismerősöknek már sokszor készítettem mogyorókrémet, mindenki nagy megelégedésére, de kiállni egy új termékkel most tudtam. A mogyorótermesztésben a tél viszonylag nyugalmas, sok üresjárattal telített időszak, és én ezt szerettem volna úgy megtölteni, hogy abból profitáljak is. Télen nincs más tennivaló, mint törni, válogatni, pörkölni, eladni a mogyorót, de emellett bőven van még szabadidő, és arra gondoltam, hogy földolgozva, késztermékként jobb áron lehetne értékesíteni. Magamnak egyszerű aprítógéppel próbáltam pépesíteni a pörkölt mogyorót, de azt láttam, hogy a kis masinák nem bírnának el nagyobb mennyiséget, ezért a legmegfelelőbb gépet kellett megtalálnom, ez volt az egyik kihívás. Amikor a pörkölt mogyorót pépesítem, az teljesen folyékony lesz, és ahhoz adom hozzá a mézet, hogy összetartsa, és megfelelő állaga legyen. Sokáig kísérleteztem azzal, hogy megfelelő arányban vegyítsem a kettőt, hogy ne legyen túl émelyítő, a pörkölt mogyoró íze pedig jól kiérződjön. Zentai termelői mézet használok, így teljesen természetes finomságot kapok, amelyben nincs sem tartósítószer, sem színezékanyag, sem más adalék. Kétszáz és négyszáz grammos edényekben árulom, és habár csak március elején kezdtem vele piacozni, máris lettek visszajáró kuncsaftjaim. Sokan dicsérik, hogy mennyire finom, és mennyire örülnek annak, hogy a bolti mogyorókrémeket egy ilyen természetes édességgel tudják helyettesíteni. Zentán egyébként rendelésre házhoz is viszem a mogyorót meg a mogyorókrémet is. Egyelőre csak a zentai piacon ismertettem a krémet, de azt szeretném, ha a környező településeken is tudnának róla, mert biztosan ott is vannak, akik szívesebben fogyasztanák, mint a bolti édességet. Ráadásul nemcsak magában finom, hanem kenyérre is lehet kenni, sőt palacsintába is kiváló – mondta Árpád.