2024. április 19., péntek

Kitartás az aranyérem titka

Kuti Lili országos úszóbajnok a sportról, a matematikáról és a terveiről vallott

Március derekán rendezték meg Szabadkán az országos úszóbajnokságot, amelyen pionír korcsoportban Kuti Lili, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola negyedik osztályos tanulója első helyezést ért el. Lili hat éve úszik, ebből öt éve versenyszinten. A fiatal úszóbajnokkal a kezdetekről, a sikerekről és a jövőbeli tervekről beszélgettünk.

Kuti Lili az aranyéremmel (Fotó: Gergely Árpád)

Kuti Lili az aranyéremmel (Fotó: Gergely Árpád)

– Hobbi szinten talajtornáztam, görkoriztam, jégkoriztam, de nem elégedtem meg ennyivel, tudtam, hogy ezek közül egyik sem az igazi, és akkor kipróbáltam az úszást és azóta is úszom. Az edzőm már három éve Milan Jovanović, az országos bajnokságra is ő készített fel. Szeptember óta napi szinten két órát úsztam, heti háromszor erőnléti edzéseken vettem részt, emellett az étkezésemre is ügyelnem kellett, a különféle rágcsálnivalók, édességek csak nagyon ritkán szerepelhetnek az étrendemben. Rengeteg húst kellett ennem, annak ellenére, hogy nem igazán szeretem a húsféléket – mondta Lili.

Az úszóbajnoktól azt is megtudtuk, hogy az úszás mellett nagyon pontos időbeosztással tud eleget tenni iskolai és egyéb kötelezettségeinek. Szabadideje leggyakrabban vasárnap van, miután bepótolja a hét folyamán kimaradt leckéket, ezen a napon pihen és gyakran még a házat sem hagyja el.

Lili az úszás mellett nagyon szereti a matematikát, az idei Zrínyi Ilona Matematikaversenyen második helyezést ért el.

– Már két éve járok matematika-különórákra szombatonként, úszás után. Matematikaverseny előtt matekpéldákat oldok meg, így szinte mindig felkészült vagyok. A matematika mellett hobbim a német nyelv és a görkori. Barátkozni, ha jut időm, hétvégén szoktam – mondta Lili.

Kuti Lilinek úszásban 13 kupagyőzelme és 155 érme van, ezek közül a legtöbb érmet a múlt évben szerezte.

– Szinte egész Szerbiában versenyeztem, ugyanakkor külföldön – Magyarországon, Boszniában – szervezett versenyeken is részt vettem – hallottuk Lilitől.

Kérdésünkre, hogy mivel szeretne foglalkozni felnőtt korában, az úszóbajnok magabiztosan válaszolt:

– Ameddig lesz rá lehetőség, úszom, utána pedig úszóedzőként szeretnék tevékenykedni – mondta Kuti Lili.

Nyitókép: Kuti Lili az aranyéremmel (Fotó: Gergely Árpád)