2024. április 19., péntek

Közvita Vajdaság Napjáról

Ruma után kedden Nagybecskereken, április 17-én pedig Újvidéken tartanak közvitát Vajdaság Napjáról. A javaslat szerint Vajdaság Napja ezen túl november 25-e lesz.
A szerbek, bunyevácok és más szlávok újvidéki népgyűlésén 1918. november 25-én döntöttek Bácska, Bánát és Baranya Szerbiához való csatolásáról. Egy nappal korábban Rumában tartott szerémségi gyűlés is azonos döntést hozott. A döntéseket a trianoni békeszerződés erősített meg. A javaslatról Drago Njegovan, a Vajdasági Múzeum igazgatója és Nebojša Kuzmanović, tartományi művelődési és tájékoztatási titkárhelyettes beszélt a nagybecskereki városházán.
– Sokan azt hiszik, hogy az egyszer kiharcolt szabadságjogok örök időkre adottak. Nem. Folyamatosan harcolni kell értük. Ez pedig nem csak szimbolikus módja annak, hogy megmutassuk, hogy mi ezzel tisztában vagyunk. A tartományi kormány ezért is készíti elő ezt a képviselőházi határozatot, és reményeim szerint május közepéig – a Májusi Szkupstina jubileumának a megünnepléséig – a tartományi képviselőház is fogadja a döntést Vajdaság Napjáról, mondta Nebojša Kuzmanović.