2024. április 19., péntek

Novak bezárja a kört?

Vasárnap este a világhálón megjelent egy videó, amely állítólag aznap készült a spanyolországi Marbellában, és amelyen Novak Đoković edzésének részlete látható a szlovák Marián Vajda társaságában.

Ha a felvétel hiteles, és a szlovák edző újra a pályafutása mély hullámvölgyében levő volt világelső edzését irányítja, esetleg már meg is egyeztek az együttműködésről, az azt jelenti, hogy Novak bezárta a kört, és csaknem egy év értelmetlen bolyongás után visszatér a kezdetekhez. Novak és Vajda 2006 júniusában kezdték meg a csúcsra vezető munkát, amelyet a teniszező 11 évvel később, 2017-ben mondott fel. Az eseteleges újbóli együttműködés azt is jelenthetné, hogy Novak minden tekintetben visszaállt a régi útra, hisz nehezen hihető, hogy Vajda azt nem követeli meg.

Hogy tehát a hír igaz-e, vagy sem, arról már a jövő héten Monte-Carlóban meggyőződhetünk, ha meglátjuk, hogy ki ül Đoković páholyában.

A héten a szerbiai teniszezők közül, mivel Viktor Troicki is lemondta a marrákesi szereplést, Miomir Kecmanović lesz a pályán a legmagasabban rangsorolt. A 18 éves tehetség Houstonban az amerikai Dennis Novikovot is legyőzte, táblára jutott a 250-es rangú tornán, és az 1. fordulóban a 25 éves és a ranglistán 54. amerikai Ryan Harrisonnal mérkőzik. Kecmanović a héten 29 pontot véd, amiből a houstoni selejtezőben 12-t már el is könyvelt, az esélyesnek nyilvánítható Harrison elleni mérkőzés pedig 20 pontot ér.

A mexikóvárosi challengeren Peđa Krstin is fellép, a sorsolás pedig úgy intézte, hogy a rajton honfitársával, Danilo Petrovićtyal találkozzon.

Mint azt feltételezni is lehetett, Babos Tímea nem lett serleggyőztes meg a monterreyi tornán. A magyar teniszezőnő a döntőben a megnyert első játszma után breakkal nyitott a spanyol Garbiñe Muguruza ellen, aki 0:2 után teljesen komolyra fordította a meccset, és diadalmaskodott, míg Charlestonban az a holland Kiki Bertens szerezte meg a trófeát, aki előzőleg Aleksandra Krunićot és Stollár Fannyt is felülmúlta.

A barlettai challenger selejtezőjének döntőjében Piros Zsombor mindkét játszmában megfordította az eredményt Marko Tepavac ellen, és táblára jutott.

A héten Olga Danilović Isztambulban, Ivana Jorović és Nina Stojanović a portugál Óbidosban indulnak ITF-tornán, a magyar Bondár Anna pedig Tuniszban a svéd Fanny Ostlunddal vív meg a tábláért.