2024. április 18., csütörtök

Bizarr verseny a Moto GP-ben

Crutchlow és Zarco gratulálnak egymásnak (Fotó: Beta/AP)

Crutchlow és Zarco gratulálnak egymásnak (Fotó: Beta/AP)

Egészen hihetetlen dolgok történtek a Moto GP szezonjának 2. fordulóján, az Argentin Nagydíjon. A termasi pályán az időmérő és a verseny is száraz-nedves körülmények között zajlott, amit előnyére tudott fordítani a mezőny esőmenőjének tartott Jack Miller, aki meg is szerezte a pole-t.

A futam rajtja előtt ismét esni kezdett, és Miller kivételével mindenki esőgumikkal állt ki a rajtrácsra. A körülmények azonban gyorsan javultak, így a versenyirányítás egy furcsa döntéssel engedélyezte mindenki számára, hogy visszatolják a motorokat a bokszba, és átülhessenek a slick gumival szerelt gépekre. Nem akartak viszont kitolni Millerrel, aki egyedüliként hozott jó döntést, s annak érdekében, hogy valamit kompenzáljanak számára, a motorsportban teljesen példátlan módon elrendelték, hogy az ausztrál mögött az összes riválisának három sorral hátrébb kell felállnia a rajtrácsra.

Bizarr látványt nyújtó életképpel rajtolt el a futam, Miller előnye azonban gyorsan eltűnt, Marc Márquez ugyanis egy kör alatt utolérte és megelőzte őt. A Honda spanyolja nem is ezzel, hanem a versenyen elkövetett szabálytalanságaival alkotott maradandót. Hamarosan áthajtásos büntetést kapott, amiért korábban helyét keresve a többiekkel szemben motorozott a felfordult rajtrácson, majd az utolsó helyről felzárkózva több riválisát is vitatható módon előzte meg: Valentino Rossit ki is lökte, így hiába kapaszkodott fel az 5. helyig, újabb fél perc büntetést kapott, amivel kiesett a pontszerzők közül. Rossi a futam után nem fogadta Márquez bocsánatkérését, ami meg is alapozta a feszült hangulatot a szezon további részére.

Az élen meglepetésemberek négyesélyes csatája zajlott a helyenként még igencsak nedves pályán, és Miller egy nagyobb hiba után végül csak a 4. lett. Cal Crutchlow Johann Zarco támadásait visszaverve harmadik győzelmét szerezte a Moto GP-ben, a Suzukival pedig Alex Rins első alkalommal állt dobogóra a királykategóriában.

Az Argentin Nagydíj végeredménye: 1. Cal Crutchlow (brit, LCR Honda) 40:36,342, 2. Johann Zarco (francia, Tech3 Yamaha) +0,2 másodperc hátrány, 3. Alex Rins (spanyol, Suzuki) +2,5 stb. A világbajnokság állása: 1. Crutchlow 38 pont, 2. Dovizioso 35, 3. Zarco 28 pont stb.

A Moto 2 végeredménye: 1. Mattia Pasini, 2. Xavi Vierge, 3. Miguel Oliveira stb.

A Moto 3 végeredménye: 1. Marco Bezzecchi, 2. Aron Canet, 3. Fabio di Giannantonio stb.