2024. április 20., szombat
Taroltak a vajdaságiak a Friss Hús Rövidfilmfesztiválon

Az ostrom mindennapjai

A legjobb rendezői teljesítményért a zentai születésű Kovács István vehette át a díjat

A 6. Friss Hús fesztiválon taroltak a vajdasági filmesek. K. Kovács Ákos és Oláh Tamás mellett, akik a fesztivál Pitch – fődíját hozhatták el Branka című rövidfilm-tervükkel, még egy vajdasági illetőségű filmrendező részesült díjban. A Budapesten élő zentai filmrendező, Kovács István Szarajevóban játszódó Ostrom című filmje nyerte el a kitüntető oklevelet a legjobb rendezői teljesítmény kategóriájában.


– A magyar és külföldi rövidfilmekkel foglalkozó Friss Húson mutattuk be az Ostrom c. kisfilmünket, és sikerült elnyerni vele a legjobb rendezés díját. A film 94-ben játszódik és pár napot ölel fel a szarajevói ostrom mindennapjaiból. A cselekmény egy olyan egyszerű élethelyzetből indul ki, hogy egy nő újra nőnek szeretné érezné magát és hajat szeretne mosni egy víz és áram nélküli városban. Ez a vízkeresés a kiindulópontja a filmnek – hallottuk a rendezőtől, aki kérdésünkre a következőket is elmondta:
– Nagyon szeretem a Friss Hús fesztivált a különleges hangulata miatt. Úgy gondolom, hogy Magyarországon ez a fesztivál egyedi abból a szempontból, hogy kifejezetten nagy figyelem irányul rá a nézők és a szakma részéről is, és olyanok is beülnek a moziba rövidfilmet nézni, akik alapesetben nem szoktak. Örülök, hogy ezt a díjat megkaphattuk, és hogy figyelem irányult a filmre, ami nyilván nem egy könnyen fogyasztható téma a nézők számára, de mindenképp olyan, amiről beszélni kell minél többet.