2024. március 28., csütörtök

Ankara Szíria jövőbeni választott kormányának adja át Afrínt

Szíria jövőbeni választott kormányának adja majd át Törökország az észak-szíriai Afrín kerületet, amelyet a török haderő a január 20-án indított offenzívájával nagy részt már megtisztított a kurd erőktől - közölte Nurettin Canikli török védelmi miniszter kedden Ankarában, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülése előtt újságíróknak nyilatkozva.

Canikli hozzátette: Afrínban még tart a terrorfenyegetettség, Törökország pedig addig marad ott, amíg a kockázat teljesen meg nem szűnik.

A török tárcavezető szavaival Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Moszkvában tett kijelentésére reagált. Oroszország azt várja, hogy a török vezetés átadja Afrín ellenőrzését a damaszkuszi kormánynak - mondta akkor Lavrov.

Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden, az AKP parlamenti frakcióülésén kijelentette: az orosz megközelítés helytelen, a legjobban Ankara tudja, hogy kinek adja Afrínt.

A török haderő és szíriai szövetségese, a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) mérsékelt ellenzéki csoport azért avatkozott be a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen Afrínban, mert terrorszervezetnek tartja az YPG-t.

A török vezetés korábban már bejelentette, hogy a kurd fegyveresek visszaszorításával úgynevezett biztonságos zónát alakít ki a török-szíriai határvidéken mintegy 30 kilométeres mélységben, de további szándékát eddig nem jelezte.

Oroszország a szíriai rezsimet, míg Törökország a mérsékelt arab ellenzéket támogatja a konfliktusban. Mindemellett Ankara és Moszkva Iránnal kiegészülve közös erőfeszítéseket tesz a szíriai konfliktus politikai rendezésének megteremtéséért, az új alkotmány megfogalmazásáért és a választások kiírásáért.

Erdogan egy február eleji ankarai felszólalásában leszögezte: Törökország nem ül tárgyalóasztalhoz a "gyilkos" szíriai elnökkel, Bassár el-Aszaddal. "Mi beszélnivalója van Törökországnak egy gyilkossal, aki megölte egymillió állampolgárát?" - fogalmazott.