2024. április 20., szombat

Az éneklés lelki felüdülés

Tízéves az óbecsei Dúdoló énekcsoport

Tíz évvel ezelőtt, 2008 februárjában tartotta meg első próbáját az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a Dúdoló énekcsoport.

Ma már húsz hölgy tevékenykedik Kisimre Szerda Anna vezetésével. A jubileumról ünnepi műsorral emlékeztek meg, amelyet pénteken, április 6-án, tartottak meg telt ház előtt. Az esten vendégként fellépett a Mórahalmi Parasztkórus, a temerini Dalárda, a Botra férfikórus, az oromhegyesi Tisza Menti Zengő citerazenekar és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vegyes kórusa, valamint a Fokos zenekar is. A műsor támogatója a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az óbecsei önkormányzat.
– Nagyon fontos, hogy nemtől és kortól függetlenül mindenki tartozzon egy csoporthoz, melynek tagjai azonos érdeklődési körűek, hiszen ez képezi a második családot egy-egy személy életében. Épp ezért az asszonyok nemcsak énekelnek a próbákon, hanem barátságokat ápolnak, támogatást nyújtanak egymásnak, elpanaszolják gondjaikat, tanácsokkal látják el egymást – mondja Anna, és azt is elmesélte, hogy a tagok kérték a csoport megalakulását.
– 2007-ben Óbecse és a kultúrkör volt a házigazdája a Durindónak és a Gyöngyösbokrétának. A közönség láthatta, hogy szinte minden magyar településről érkeztek énekcsoportok, szólisták, zenekarok, és hogy zömében az idősebb korosztály vesz részt ezen a rendezvényen. Néhányan nehezményezték, hogy csak a fiatalok képviselték az óbecseieket, így a fesztivál után azonnal jelentkezett néhány asszony, hogy szeretnének énekelni, csoportot alakítani. Akkor azt mondtam, hogy ha lesznek tízen, jelentkezzenek, és indulhat a csoport. És jelentkeztek, tíznél többen, a létszám pedig azóta, mindannyiunk örömére, csak gyarapszik – emlékszik vissza a kezdetekre a csoport művészeti vezetője.
Az ünnepelteket Stefaniga Csaba, a Községi Tanács művelődéssel megbízott tagja köszöntötte, aki további sikeres munkát kívánt a csoportnak. Az ünnepi műsor végén a Petőfi kultúrkör elnöksége virággal, oklevéllel és kis ajándékkal köszönte meg a kórus tagjainak a sokéves munkájukat.
– Az éneklés lelki felüdülés, meditáció, aktív kikapcsolódás. A Dúdoló egy közösség, mely összekovácsolódott az évek folyamán, egy nagy család, ahová tartozni jó – vallják a kórustagok.