2024. március 28., csütörtök

Az ökokutak sem biztonságosak

A vízgyár körüli bizonytalanság miatt Nagybecskereken újra felmerült az ökokutak hálózatának a szükségessége, ebben látták sokáig az alternatív megoldást. Egyes ellenzéki pártok most azt javasolják, hogy a vízgyár beindításának az elhúzódása miatt, minden helyi közösségben ökokutat kellene kiépíteni. Már csak azért is, mert a jelenlegi helyzetben szerintük ez tűnik a legolcsóbb megoldásnak.

Mind többen lesznek a kutak előtt(Kecskés István felvétele)

Mind többen lesznek a kutak előtt(Kecskés István felvétele)

De vajon így van-e? Ugyanis a tapasztalat mást mutat. A nagybecskereki Közegészségügyi Intézet elemzései azt mutatják, hogy ezek a vízszűrőkkel ellátott kutak sem biztonságosak. Másrészt, pedig sok helyen azért nem működnek, mert a helyi közösségeknek nincsen pénze a szűrők cseréjére.

A Közegészségügyi Intézet Közép-Bánát területén tavaly és az év első három hónapjában 39 vízelemzést végeztek. Tizenegy esetben (28 százalék) megállapították, hogy a víz minősége nem felelt meg az előírásoknak. Legtöbb esetben a víznek a színe és a szaga volt kifogásolható, valamint a megengedettnél több klórt, illetve arzént tartalmazott.

Ez utóbbi különösen a nagybecskereki ökokútra volt jellemző, ahol a nyolc elemzésből ötnél a megengedettnél több arzént állapítottak meg. Emlékeztetőül: a nagybecskereki városi vízvezetéknek a használatát 2004-ben éppen a túlzott arzéntartalom miatt tiltották be. Az is gondba ejtő, hogy hat esetben (15 százalékban) pedig bakteriológiai kifogások merültek fel. Nagybecskerek város területén egyébként jelenleg nyolc ökokút működik a tizenkettőből. 

Gondok vannak az ökokutak karbantartásával is. Ugyanis csak egy kisebb részük (három) került a Városi Vízművek fennhatósága alá. Így a helyi közösségek által épült kutak szűrőinek a cseréje sok esetben gondot okoz. Üzemeltetésük, helyi járulék híján szinte megoldhatatlan probléma elé állítja az amúgy is pénztelen helyi közösségeket. Pedig még a szűrők rendszeres cseréje ellenére sem biztonságos a kutaknak a vize.

Sok településen megépült, mégsem helyezték üzembe az ökokutakat, mint például Szerbittabén vagy Magyarittabén is. Ebből a szempontból a legrosszabb a helyzet a bégaszentgyörgyi községben, ahol a meglévő kutak többsége nem működik.
A szakemberek szerint a régióban több mint százezer ember fogyaszt nem megfelelő minőségű ivóvizet.