2024. április 24., szerda

Vegyi támadás Szíriában?

Sok a halott, százak szenvedtek mérgezést – Az állami média tagadja a vegyi támadást – Tegnap megállapodás született a lázadók kivonulásáról Dúmából

Legalább negyven ember halt fulladásos halált a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térség legnagyobb városa, Dúma ellen végrehajtott vegyi támadás következtében – állította szombati jelentésében az al-Dzsazíra pánarab televíziós hírcsatorna, nem tudni azonban, hogy a harcoló felek közül melyik vetette be szombaton a mérges klórgázt, az állami média pedig a vegyi támadás tényét is tagadja.

Fotó:Beta/AP

Fotó:Beta/AP

A szíriai lázadók utolsó erődítményeként szolgáló városban a Fehérsisakosok (White Helmets) nevű híres szíriai mentőcsapat tagjai holttestek fotóit mutatták a sajtónak, az áldozatok között sok gyermek is van. A Fehérsisakosok szerint civil lakosok százai szenvedtek mérgezést a vegyi támadás következtében, egy helyi önkéntes orvos elmondta, hogy csaknem ezer ember légzési nehézségekkel küszködik.

A SANA szíriai hírügynökség jelentése szerint nem is történt vegyi támadás, e forrás szerint az erről szóló hírek a lázadók által terjesztett „koholmányok", melyek célja megállítani a kormányerők nyomulását.

Pénteken több nap után először ismét összecsapások voltak Dúma térségében. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű emigráns aktivista szervezet szerint a szíriai légierő – orosz támogatással – mintegy negyven csapást mért a városra és környékére.

A szíriai állami televízió megerősítette, hogy „megtorló csapásokat” mértek a lázadókra, mert ők előzőleg rakétával támadták meg a főváros több kerületét, és megöltek két lakost.

Szombaton a szíriai orosz békéltetőközpont parancsnoka közölte, hogy a Dzsejs al-Iszlám iszlamista lázadószervezet újraindította hadműveleteit a szíriai kormányerők ellen, miután új vezetők vették át a hatalmat benne.

Az amerikai külügyminisztérium riasztónak nevezte szombat éjjel kiadott közleményében a feltételezett vegyi támadást. A tárca közleményében hangsúlyozták: ha bebizonyosodik, hogy Dúmában azért haltak fulladásos halált mintegy negyvenen, mert a város ellen valóban vegyifegyver-támadást követtek el, akkor erre a nemzetközi közösségnek választ kell adnia.

„Ha ezek a híradások igazaknak bizonyulnak, akkor ez „riasztó és azonnali választ követel a nemzetközi közösségtől” – olvasható a dokumentumban. A külügyi állásfoglalásban egyúttal hangsúlyozták: „a szíriai rezsimnek nyújtott rendületlen segítsége miatt végső soron Oroszországnak kell viselnie a felelősséget a brutális támadásokért”.

Az orosz fél cáfolta a vegyi támadást:

– Valótlanok azok a híresztelések, amelyek szerint a szíriai hadsereg vegyi fegyvert vetett be a militánsok ellen Dúmában – közölte Jurij Jevtusenko vezérőrnagy, a szemben álló szíriai feleket békítő orosz központ szóvivője.

A tábornok közölte, hogy a központ kész Dúmának a militánsok alóli felszabadítása után azonnal vegyvédelmi szakértőket küldeni a helyszínre, hogy azok adatokat gyűjtsenek, amelyek cáfolni fogják a vegyi támadásra vonatkozó jelentéseket. A szóvivő szerint „egy sor nyugati ország” igyekszik megakadályozni a militánsok Kelet-Gútából való elszállítását célzó műveletet, ezért terjesztik azt, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyvert vetettek be.

Jevtusenko „hamis hírek közismert terjesztőinek” nevezte azokat a civil szervezeteket, köztük a fehér sisakos mentőket, amelyek azt állították, hogy a szíriai hadsereg szombaton klórbombát dobott le Dúmában.

Vasárnap délután már azt közölték, hogy megállapodás született a Dúmát ellenőrző Dzsejs al-Iszlám lázadó csoport foglyainak elengedéséről, cserébe a fegyveresek szabad elvonulásáért. A szíriai állami televízió közlése szerint a szíriai rezsim és a lázadók között orosz közvetítéssel született megállapodás értelmében a harcosok beszolgáltatják nehéz- és közepes fegyvereiket a kormányerőknek.

A szélsőségesek egy része ennek fejében a parancsnokaik vezetésével buszokon távozhat a Törökország által támogatott fegyveres csoportok ellenőrzése alatt álló észak-szíriai Dzsarablusz határváros felé, míg azok, akik maradni szeretnének Dúmában, a szíriai biztonsági erők átvilágítását követően élhetnek az egyezségben biztosított amnesztiával.

A Szúrija szerint a megállapodás részét képezte az is, hogy a Dzsejs al-Iszlám szabadon engedi a foglyul ejtett szíriai katonákat, illetve a túszként tartott civileket, valamint megmutatja az elesett katonák sírhelyeit.