2024. április 19., péntek

Mostarban épülnek a kapcsolatok

Tavaly csaknem 14 százalékkal növekedett a Szerbia és Bosznia-Hercegovina közötti árucsere-forgalom

Szerbia és Bosznia–Hercegovina politikai és gazdasági kapcsolatai erősítésének a lehetősége, illetve mikéntje áll Aleksandar Vučić szerb államfő mostari látogatásának a középpontjában. Mivel a holnap kezdődő mostari Nemzetközi Gazdasági Vásár partnerországa Szerbia, a rendezvényt Aleksandar Vučić nyitja meg. Az idén 21. alkalommal megrendezett vásáron több mint 60 szerbiai gazdasági társaság vesz részt, annak reményében, hogy tovább sikerül erősítenie részvételét Bosznia-Hercegovina piacán, illetve kapcsolatokat építenie a helyi vállalatokkal – értékelték tegnap a gazdasági elemzők. A Szerbia és a Bosznia-Hercegovina közötti árucsere-forgalom tavaly megdöntött minden eddigi rekordot és elérte az 1,726 milliárd eurót. A korábban elmondottak alapján az idei év célja a 2 milliárd eurós árucsere-forgalomnak a megvalósítása.

A szerb államfő ma délután érkezett meg Mostarba, ahol elsőként Dragan Čovićtyal, Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének horvát tagjával tárgyalt. A beszélgetés után Vučić röviden kifejtette: „Fontos éreztetni, hogy Szerbia számára mennyire fontos Mostar, mind az együttműködés, mind a jövő és a gazdasági együttműködés szempontjából.” A szerb államfő ezt követően abbéli reményének adott hangot, hogy javulnak a kapcsolatok a szerb, a horvát és a bosnyák nemzet között.

A Szerbia és a Bosznia-Hercegovina között lebonyolított árucsere-forgalom tavaly 13,9 százalékkal (1,5 milliárd euróról 1,7 milliárd euróra) növekedett – emelte ki Vučić, rámutatva arra, hogy a két ország közötti gazdasági kapcsolatok ezer személynek biztosítanak megélhetést; 2005 óta ugyanis sikerült megduplázni a két ország közötti árucsere-forgalmat – húzta alá a szerb államfő.

Čović elmondása szerint a Vučićtyal folytatott beszélgetés során elsősorban a két ország közötti együttműködésről, valamint a nyitott kérdések megoldásáról volt szó. Nemcsak az országhatár kérdése, hanem minden olyan téma napirendre került, amely hozzájárulhat a Szerbia és Bosznia-Hercegovina közötti kapcsolatok jobbá tételéhez – emelte ki Čović, hozzátéve, hogy a két ország közötti együttműködés mélyítése minden területen lehetséges, de elsőként az árucsere-forgalom növelésére összpontosítanak.

A találkozó után Vučić Milorad Dodiknak, a boszniai Szerb Köztársaság elnökének és Grigorije hercegovinai-tengermelléki püspöknek a kíséretében megtekintette a mostari Szentháromság-székesegyház helyreállítási munkálatait, majd a helyi szerb érdek-képviseleti szervezetek vezetőivel találkozott.

Holnap, a tervek szerint, a szerb államfő a gazdasági vásár megnyitása után Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel találkozik, majd Trebinjébe utazik, ahol megtekinti a Srbija elnevezésű óvoda építési munkálatait, végül pedig megnyitja a Szerb Köztársaság Főkonzulátusának helyi, kihelyezett konzuli irodáját.

IZETBEGOVIĆTYAL TELEFONON

A Szerbiai Rádió és Televízió értesülései szerint a gazdasági vásár nyitóünnepségén nem vesz részt sem Bakir Izetbegović bosnyák, sem Mladen Ivanić szerb elnökségi tag. Aleksandar Vučić vasárnap este telefonon beszélgetett Izetbegovićtyal, és ennek során újfent a béke és a stabilitás fontosságát hangsúlyozták. Értékelésük szerint enélkül a térség országai nem haladhatnak a fejlődés útján. Azzal kapcsolatban is egyetértettek, hogy a Szerbia és a Bosznia-Hercegovina közötti nyitott kérdések közül az országhatárok kérdését kellene mihamarább megoldani, a közös infrastrukturális projektumok közül pedig a Belgrád–Szarajevó autópálya megépítését emelték ki.